po., 1. květen 2023 14:52

Fotografickou soutěž vyhrála fotografie vygenerovaná umělou inteligencí

The Electrian The Electrian Zdroj: Boris Eldagsen a UI
Prestižní soutěž Sony World Photogprahy letos vyhrála fotografie s názvem The Electrian. Jediný problém je, že ji nevyfotil fotograf, ale byla vygenerována umělou inteligencí.

Německý fotograf Boris Eldagsen je fotografem už 30 let. V roce 2022 odstartoval pomocí umělé inteligence fotoprojekt s názvem Pseudomnesia. Šlo o vytvoření série falešných, nereálných, pseudo vzpomínek. Letos jedna z těchto fotografií získala ve světové soutěži Sony World Photogprahy první místo. V přihlášce však nepřiznal, že je spoluautorem obrázku umělá inteligence a on sám nikdy při tvoření fotografie nestiskl spoušť. Přesto mu po tomto šokujícím přiznání organizátoři soutěže první místo přenechali.

Eldgasen jej však odmítl. Nechtěl v soutěži doopravdy vyhrát, ale poukázat na problém spojený s rychlým vývojem umělé inteligence, ve které vidí jisté nebezpečí. Také ho zajímalo, jak si organizátoři soutěže poradí s obrázkem vytvořeným tímto způsobem. Výsledek už všichni znají - neporadili. Své rozhodnutí na svém webu objasnil těmito slovy: ,,Přihlásil jsem se jako drzá opice, abych zjistil, jestli jsou soutěže připraveny na to, že se do nich budou přihlašovat obrazy s umělou inteligencí.”

Přál by si také, aby byla vytvořena nová kategorie pro obrázky vytvořené za pomocí tohoto novodobého nástroje. „Práce, kterou si porota vybrala, je výsledkem komplexní souhry rychlého inženýrství a malby, která čerpá z mých bohatých fotografických znalostí. Spolupráce s generátory obrázků umělé inteligence je pro mě spolutvorbou, ve které jsem režisérem,“ vyjádřil se k výherní fotografii německý autor, fotograf Boris Eldagsen. 

Zobrazeno 508 krát
Naposledy upraveno: po., 15. květen 2023 23:26
Pro psaní komentářů se přihlaste