ne., 15. říjen 2017 15:04

Francie omezila digitálně upravené fotky modelek

Francie omezila digitálně upravené fotky modelek Zdroj: pixabay.com
Francie - Od října platí ve Francii nový zákon. Reklamní agentury musí jasně označit ty fotografie modelek, jejichž postavu na snímku trvůrci digitálně upravili.

Všechny takto komerční digitálně upravené fotografie, které agentury neoznačí jako “photographie retouchée” (tedy upravená/retušovaná fotografie) mohou přinést zadavateli pokutu až ve výši 37 500 euro nebo třicet procent z ceny reklamy. Francouzští politici doufají, že toto opatření povede k snížení nerealistických obrazů těla, kterým čelí děti a mladí lidé.

Ve Francii zhruba více než půl milionu lidí trpí anorexií či jinou poruchou příjmu potravy. Digitální úpravu fotografií modelek tedy Francouzi vnímají jako problém veřejného zdravotnictví. Hned po dopravních nehodách jsou poruchy příjmu potravy nejčastější příčinou smrti mladistvých ve věku 15 - 24 let.

Rozhodnutí se zveřejnilo v květnu. Vystavování mladých lidí normativním a nerealistickým obrazům těl vede k pocitu sebe-znevažování a nízkému sebevědomí, což může mít vliv na chování související se zdravím," řekla bývalá ministryně zdravotnictví Marisol Touraine serveru Independent.

Zákon se zatím týká jen digitálních úprav postavy, nikoliv vlasů či pokožky, ale nejedná se o jedinou změnu týkající se vzhledu modelek ve Francii. Omezení digitálních úprav vchází v platnost jen pár měsíců po oznámení, že Francie zakáže najímání nezdravě hubených modelek a bude po nich požadovat potvrzení od lékaře, který tímto doloží, že jejich váha je v normě dle principu BMI (Body Mass Index).

Největší světový dodavatel fotografií, společnost Getty Images, v přímé reakci na nový francouzský zákon oznámila, že již nebude přijímat žádné fotografie, které byly upravené tak, aby na nich modelky působily štíhleji nebo naopak silněji.

Zobrazeno 2043 krát
Naposledy upraveno: čt., 26. říjen 2017 08:56
Pro psaní komentářů se přihlaste