ne., 10. květen 2015 20:08

František Fajtl - válečný hrdina

Sedmdesát let od konce největší války v dějinách lidstva,i bych velmi ráda připomněla jednoho z nejvýznamnějších českých hrdinů, který se zasloužil o naši svobodu a který už bohužel není mezi námi. Tím člověkem je František Fajtl. Válečný veterán, který bojoval ve Francii, ve Velké Británii i při osvobozování Československa.

 František Fajtl se narodil 20. srpna 1912 v Doníně u Loun. Absolvoval obchodní akademii, poté odešel do Vojenské akademie v Hranicích na Moravě. V červnu roku 1939 uprchl do Polska a v Krakově vstoupil do československého zahraničního odboje. Český letec bojoval ve Francii a po její kapitulaci utekl do Velké Británie. Tam se stal stíhacím pilotem Královského letectva RAF (Royal Air Force) a zúčastnil se bitvy o Británii. Stal se příslušníkem letky A, která patřila do 313. československé stíhací squadrony. Sám dokonce velel 122. peruti, která nesla jméno City of Bomba. „Život válečných letců ve Velké Británii byl velice rozmanitý, bohatý na zážitky všeho druhu, ale i tvrdý. Angličané jim sice poskytovali obrovskou pomoc a pohodlí, ale vyžadovali od nich dokonalé výkony i oběti. Když zůstala Anglie proti nepříteli sama, bylo hlavně na nich, aby ji ubránili a odvrátili invazi,“ vzpomínal veterán na válečné období.

V souboji nad severní Francií byl v květnu 1942 sestřelen, nouzově přistál mezi Němce a s velkou dávnou štěstí se mu podařilo utéct z obklíčení. Za dalších dramatických podmínek se mu podařilo dostat zpět do Anglie. I přes tento traumatický zážitek s létáním nepřestal a proti Luftwaffe bojoval dál. Během války se mu podařilo sestřelit čtyři nepřátelská letadla a několik dalších poškodit.

Po komunistickém převratu byl František Fajtl propuštěn z armády a jako údajný nepřítel lidu vězněn ve vězení v Mírově. V nechvalně známé věznici si odseděl  sedmnáct měsíců. Zaslouženého uznání se válečný hrdina dočkal až po pádu komunismu, kdy ho tehdejší prezident Václav Havel povýšil na generálmajora a vyznamenal ho řádem M. R. Štefánika. Fajtl získal také Řád Bílého lva, či francouzský Řád Čestné legie.Slavný pilot zemřel v pražské střešovické nemocnici 4. října 2006 po dlouhé, těžké nemoci ve věku 94 let.

 

Zobrazeno 1908 krát
Naposledy upraveno: po., 11. květen 2015 16:03
Pro psaní komentářů se přihlaste