so., 8. říjen 2016 13:58

Hana Maciuchová potěšila Olomouc

Hana Maciuchová potěšila Olomouc Zdroj: Lucie Kačerová
Olomouc - První říjnový týden přinesl do města 32. ročník Prix Bohemia Radio. Soutěžní festival rozlasové tvorby návštěvníkům nabídl klání v kategoriích drama a dokument. Třídenní kulturtní program odstartoval v pondělí 3. 10. v jednu hodinu odpoledne na Horním náměstí.

Po slavnostním zahájení se mohli příznivci akce přesunout do velkého sálu studia Českého rozhlasu Olomouc, kde se od tří hodin uskutečnila dvouhodinová beseda s herečkou a čestnou prezidentkou festivalu Hanou Maciuchovou. „Olomouc je voňavá a plná něhy, jako otevřená náruč,“ vzpomíná herečka na dobu, kdy zde jako studentka setrvávala. Velké oblibě se zde těší dodnes. Díky omezené kapacitě sálu bylo nutné vyzvednout lístky předem, a již v neděli byla téměř stovka míst obsazená.

Diskuzi zahájil ředitel Bohemia Prix Radio Josef Podstata. „Jsem velmi rád, že se festival přesouvá po mnoha letech do Olomouce a pevně doufám, že zde setrvá,“ prohlásil Podstata. Diváky pak celou akcí provázela moderátorka Českého rozhlasu Olomouc Dita Vojnarová.

Řešila se především otázka takzvaného rozhlasového, „neviditelného“ herectví. Dále také divadelní začátky Hany Maciuchové. „Už od mala jsem ráda hrála,“ přiznala herečka a vzpomínala na školní besídky a představení Popelka z osmé třídy základní školy či působení v olomouckém divadle Oldřicha Stibora. Při dotazech diváků přišla řeč na oblíbené rozhlasové nebo herecké kolegy a režiséry, jakými jsou například životní partner Jiří Adamíra, Aleš Vrzák a mnoho dalších. Maciuchová uvedla, že ve svém životě při hereckých nabídkách doslova „slízla smetanu“. Mimo tradiční otázky se účastníci dozvěděli například jaké je křičet do mikrofonu, jak hodnotí herečka posun techniky, mnoho o průběhu rozhlasového nahrávání a spousty dalších příběhů z mediálního i osobního života sedmdesátileté české herečky, která dle slov návštěvníků vyzařuje již od prvního momentu setkání klidem a radostí.

Zobrazeno 2110 krát
Naposledy upraveno: pá., 14. říjen 2016 12:13
Pro psaní komentářů se přihlaste