ne., 22. říjen 2017 12:16

Hidden Orchestra znovu navštíví Olomouc

Skladatel a producent Joe Acheson Skladatel a producent Joe Acheson Zdroj: www.sghaywood.wordpress.com
Olomouc - Skotský hudební projekt Hidden Orchestra se po více jak třech letech zase objeví v Olomouci. V Jazz Tibet Clubu představí své nejnovější album Dawn Chorus vydané letos v červnu. Na čtveřici umělců se fanoušci mohou těšit v pondělí 27. listopadu od 20 hodin.

Hidden Orchestra, jak by se na první dojem mohlo zdát, není pravý orchestr. Ve skutečnosti jde o čtyři hudebníky, kteří ve studiu vytváří jakýsi „imaginární orchestr“, kterému napomáhá řada dalších hostů z nejrůznějších hudebních prostředí jako například harfistka Mary Macmaster, trumpetista Phil Cardwel a dokonce i čeští klarinetisti Tomáš Dvořák a Jindřich Pavlis. Srdcem tohoto projektu je multiinstrumentalista, skladatel a producent Joe Acheson, který se se svou živou kapelou vydá v listopadu na evropské turné Dawn Chorus album tour 2017, jehož zastávkou nebude pouze Česká republika, ale i Německo, Polsko, Řecko nebo rodná Velká Británie. Hidden Orchestra v Česku odehraje celkem dva koncerty, na kterých zahrají své nejnovější skladby jako jsou First light, Western Isles, The Lizard nebo East London Street. První z koncertů se bude konat již 26. listopadu v pražské Lucerně a druhý pak 27. listopadu v olomouckém Jazz Tibet Clubu. Lístky na olomoucké vystoupení mohou zájemci zakoupit buďto v Informačním centru Olomouc nebo prostřednictvím portálu GoOut za 300 korun.

Obklopeni přírodou

Hudební kolektiv Hidden Orchestra, který mimo svého zakladatele Joe Achesona tvoří pianista a houslista Poppy Ackroyd, bubeník Jamie Graham a druhý bubeník a pozounista Tim Lane, mají na svém seznamu již celou řadu EP a tři hudební alba. Hned první album Night Walks, které vyšlo v roce 2010, skvěle vystihuje jeden z hlavních konceptů skupiny. Album startuje skladbou Antiphon, ve které se na začátku ozývá padající déšť. Zvuky přírody, které Joe zychytil během několika let na nejrůznějších místech nejen ve Velké Británii, se totiž staly jedním ze stěžejních stavebních dílů většiny skladeb. "Podstatou je cestování - na svých cestách nepíšu samotnou hudbu, ale na mikrofon vždy zaznamenávám zajímavé zvuky, na které jsem narazil," uvedl Joe Acheson pro web ThePlayground.Night walks mimo jiné získalo ocenění za album měsíce na britské rádiové stanici BBC radio 1 a bylo zařazeno mezi nejlepší alba roku 2010.

Ačkoliv je Hidden Orchestra těžce zařaditelné do jakéhokoliv žánru, nejvíce se podobá směsici ambientu, post-rocku a jazzu. Hidden Orchestra se tak stali nenapodobitelným hudebním subjektem, který je na jednu stranu melancholický a na druhou stranu velmi energický. V pořadí druhé album Archipelago vydali o dva roky později a třetí Dawn Chorus, které se stalo předmětem jejich podzimního turné, vydali Hidden Orchestra letos v červnu. Toto album se více jako kterékoliv jiné nese v duchu přírody. Změť ptačího zpěvu nebo šumící vody se objevuje v každé z deseti skladeb.

Od roku 2011 Hidden Orchestra navštívíli přes třicet zemí a odehráli více jak tři sta koncertů.

Zobrazeno 2334 krát
Naposledy upraveno: čt., 26. říjen 2017 08:36
Pro psaní komentářů se přihlaste