čt., 15. únor 2024 21:12

Hnutí ANO si zvolilo nové vedení, post obhájil Babiš a Havlíček

Volba předsedy hnutí Volba předsedy hnutí Zdroj: ČTK
Praha - Andrej Babiš na celostátním sněmu hnutí ANO obhájil svůj post předsedy strany s více než 90 procent hlasů. Svou pozici prvního místopředsedy obhájil i Karel Havlíček. Oba neměli žádné protikandidáty. Následně delegáti zvolili 4 řadové místopředsedy, novým se stal poslanec Robert Králíček.

„Děkuji moc, nebudu říkat, že jsem to nečekal. Zvolili jste si práci, dřinu a tah na branku. Musíme vyhrát evropské volby, nepodléhejme klamu, že to máme jisté,“ řekl znovuzvolený předseda delegátům. Z 98 hlasů se jich Babišovi podařilo získat 88, pouze jeden byl proti a devět delegátů se zdrželo. „Chci vést hnutí ANO jako lídr do sněmovních voleb. A chci v hnutí ANO zůstat tak dlouho, jak dlouho mě budete potřebovat,“ uvedl šéf hnutí na tiskové konferenci. Potvrdil, že hnutí usiluje o voliče pětikoalice a chce vyhrát volby takovým způsobem, aby bez něho nebylo možné sestavit vládu.

Prvním místopředsedou opozičního hnutí ANO zůstává Karel Havlíček, který na pražském celostátním sněmu získal 91 hlasů z 98. „Je potřeba udělat defializaci. Musíme napravit katastrofální hospodářské výsledky země,“ pokračoval na konferenci po Babišovi. Hnutí podle Havlíčka musí sázet na komunikaci s lidmi a nezkorumpovatelnost. Dále zdůrazňuje, že příští sněmovní volby budou největší politický souboj od roku 1989.

Posty místopředsedů obhájili exministr životního prostředí Richard Brabec, dřívější předseda Sněmovny Radek Vondráček a šéfka poslaneckého klubu ANO a exministryně financí Alena Schillerová. Ve svém projevu na tiskové konferenci hovořila velmi podobně jako Babiš s Havlíčkem. „Delegáti nám dali najevo, že jedeme tím správným směrem. Nechtějí otáčet kormidlo lodi, která je přivede k vítězství v parlamentních volbách,“ uvedla. Za zásadní hodnoty ANO označila plnění slibů, osobní komunikaci s lidmi a podporu podnikatelů a slabších.

Nově je ve funkci místopředsedy poslanec Robert Králíček. Od předsedy hnutí dostal za úkol zlepšit volební výsledky v Praze. „Chci vyburcovat pražské voliče, aby přišli k volbám a měli jsme lepší procenta," řekl na tiskové konferenci. Chce se dále věnovat digitalizaci a bezpečnosti jako doposud. Ambice na senátora Králíček nemá.

 

Zobrazeno 280 krát
Naposledy upraveno: ne., 18. únor 2024 23:48
Pro psaní komentářů se přihlaste