pá., 9. duben 2021 08:47

Hokejové mistrovství světa v Rize se blíží

Hokejové mistrovství světa se letos uskuteční v Lotyšsku Hokejové mistrovství světa se letos uskuteční v Lotyšsku Zdroj: https://www.dreamstime.com/czech-republic-vs-russia-iihf-world-junior-championship-vancouver-canada-rogers-arena-december-image135398431#_
Lotyšsko – Velmi očekávanou událostí tohoto roku je jistě mistrovství světa v hokeji, které se letos bude konat pouze v Lotyšsku. Původní plán hostit hokejový šampionát společně s běloruským Minskem nevyšel kvůli nepříznivé politické situaci v zemi. Hokejový šampionát se tak uskuteční pouze v Rize, což je podle IIHF lepší variantou z důvodu koronavirové pandemie.

Letošní mistrovství světa se uskuteční v netradičně pozdním termínu, než je zvykem. Začátek hokejového šampionátu byl původně naplánovaný na 7. května, ale kvůli pandemii byl termín již v roce 2020 posunut. Hokejová akce se tak uskuteční v termínu od 21. května do 6. června, jedná se tak o nejpozdější termín v historii. Hlavním působištěm pro hokejová utkání bude Aréna Riga, která má kapacitu 10 300 míst. Nic ovšem nenasvědčuje tomu, že by se tato událost mohla konat za přítomnosti diváků. Samotný člen rady IIHF Petr Bříza uvedl, že klíčová bude situace v danou chvíli, vše tedy bude záviset na lotyšské vládě a tamním ministerstvu zdravotnictví, kteří jako jediní mohou rozhodnout o přítomnosti diváků. 

Mistrovství bez Pastrňáka

Reprezentační manažer Petr Nedvěd na dálku komunikuje s hráči v NHL, kteří by mohli posílit český hokejový tým. Všichni hráči, které zatím oslovil měli o mistrovství zájem. Ovšem David Pastrňák se s největší pravděpodobností turnaje nezúčastní. Jeho tým Boston se totiž nejspíš dostane do utkání play off, které se kříží právě s mistrovstvím v Lotyšsku, ale tím hlavním důvodem Pastrňákovy absence na turnaji je očekávaný příchod jeho prvního potomka na svět. Kdo tedy posílí tým ze zámořské ligy není zřejmé, ale čeká se na vyjádření jednotlivých hráčů.

MS bude pískat pět Čechů

Mezinárodní hokejová federace IIHF rovněž nominovala na turnaj v Lotyšsku pětici rozhodčích z České republiky. „Vzhledem k pandemii a omezením mezinárodního styku jsme nominovali především evropské rozhodčí, zatímco nedávný šampionát juniorů odřídili ti kanadští,“ uvedl člen komise rozhodčích IIHF Pavel Halas. „Výběr probíhal i s ohledem na příští olympiádu, protože dalších možností, jak výkonnost rozhodčích otestovat, již mnoho nebude,“ dodal. Nejzkušenějším z hlavních rozhodčích je Antonín Jeřábek, který několikrát pískal mistrovství světa, třikrát řídil finále světového šampionátu a zúčastnil se i olympijských her. Dalším z trojice hlavních arbitrů bude Martin Fraňo, který se již po šesté zúčastní MS. Trojici doplní Robin Šír, který patří mezi jednoho z nejlepších sudích v současnosti. Bude to tak jeho první účast na MS, i když nominaci získal již minulý rok na zrušeném šampionátu ve Švýcarsku. Jako čároví rozhodčí doplní českou pětku Daniel Hynek a Jiří Ondráček.

Je zřejmé, že se šampionát neuskuteční ve stejném režimu jako minulé roky. Je tedy stále otázkou, jestli se mistrovství uskuteční za přítomnosti malé účasti diváku a nebo jestli se hráči budou muset spolehnout na potlesk a fandění z reproduktoru.

Český tým odehraje základní skupinu A v Olympijském sportovním centru. První utkání se uskuteční 21. května v 15:15, kdy čeští hráči nastoupí proti Rusku. Skupinu B ve stejném čase zahájí zápas Německa s Itálií.

Složení skupin MS 2021

Skupina A: Rusko, Švédsko, Česko, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Bělorusko, Velká Británie

Skupina B: Kanada, Finsko, USA, Německo, Lotyšsko, Norsko, Itálie, Kazachstán

 

Zobrazeno 734 krát
Naposledy upraveno: so., 10. duben 2021 21:07
Pro psaní komentářů se přihlaste