po., 29. říjen 2012 00:00

Horní náměstí obsadila armáda, došlo i na výstřely

V neděli  začala na Horním náměstí v Olomouci akce nazvaná Týden s Armádou pod záštitou primátora Martina Novotného a velitele olomoucké posádky Aloise Kadlčíka.

Po městech jako je například Žatec, Benešov nebo Třebíč připadl pátý ročník této akce na Olomouc. Dokonce na den, kdy jsme si všichni připomínali 94. výročí vzniku samostatné Československé republiky.

Během odpoledne proběhlo několik dynamických ukázek, diváci například viděli fingované přepadení nepřátel našimi vojáky na nepřátelské misi. To bylo taky poprvé, kdy si museli zakrývat uši kvůli hlasitým výstřelům, které na náměstí zazněly. Poté následoval průzkumný oddíl, který za další mohutné salvy předvedl zajmutí nepřátelského vozu. Nakonec vojenští policisté demonstrovali návštěvníkům ukázku zadržení nebezpečných osob, které v zaparkovaném vozidle prováděly výměnu zbraní a výbušného materiálu. To proběhlo za použití cvičeného psa, následně přišel i pyrotechnik, aby zabránil explozi případných výbušnin.

Na náměstí bylo také vystavená vojenská technika. K vidění tak byly orbněné transportéry, několik lehkých obrněných vozidel a dokonce i tank. Návštěvníci si mohli vyzkoušet jaké to je, držet v rukou skutečnou zbraň, jak vypadá svět skrze optiku na odstřelovacích puškách a kolik váží pyrotechnický oblek. To vše s odbornou asistencí a popřípadě i výkladem vojáků, kterých se člověk mohl zeptat téměř na cokoli. „Někdo to udělat musí, navíc my se jen tak nedáme,“ odpovídal s úsměvem vojenský pyrotechnik na otázku, jestli je jeho práce psychicky náročná.

V neposlední řadě probíhala i vernisáž výstavy Život s nadějí vojenských fotografů Tomáše Johanidese a Jolany Fedorkové, kteři pomocí fotografií vyprávějí svoje zážitky z misí v Afgánistánu. Tato výstava souvisí s projektem Armáda dává naději, který hledá potencionální dárce kostní dřeně.

Celou slavnostní akci nakonec ukončil velký lampionový průvod, zakončený pietním aktem u sochy T. G. Masaryka a večerním ohňostrojem.

„Maximální účast, maximální nasazení vojáků. Bylo to skvělý, bylo to super,“ zhodnotil pro web army.cz, první den letošního Týdnu s armádou manažer projektu Petr Ballek.

 

 

Zobrazeno 1969 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste