čt., 24. duben 2014 21:15

Islandští Árstidír opět přivezou kus tajemného severu

Českou republiku letos navštíví - již počtvrté za svou hudební kariéru - skupina Árstidír, pocházející z islandského Reykjavíku. Své jarní turné, v rámci kterého mladí muzikanti zavítají do šesti českých měst, zahájí v sobotu 26. 4. v Karlových Varech.  O den později vystoupí v pražském Lucerna Music Baru, zahrají také v Ostravě, Broumově nebo v Rožnově pod Radhoštěm.

 

 

Hudba, kterou tvoří, je baladická, emotivní i romantická, podtrhnutá severskou mrazivostí a syrovou atmosférou Islandu. Především kombinací klasické hudby a popu se kapela řadí do žánru zvaného komorní pop. Osobitý ráz jejich hudbě dává nejen hra s vokální harmonií, ale také základnu vytvářející zvuk smyčcových nástrojů, doplněný jemným klavírem a kytarami. Slovo Árstidír v překladu znamená roční období. Texty ke svým skladbám tak pětičlenná kapela čerpá nejen z přírody a jejich proměn, ale do svých písní promítá také témata hledání, smutku, temnoty i lásky. Ačkoli větší část svých písní zpívají v islandštině, nijak to neubírá na kvalitě prožitku a při jejich poslechu se potřeba rozumět textům vytrácí.

„Pro mě osobně je skupina Árstidír ve svém hudebním projevu i bytí určitým způsobem nedotčena shonem – tempem způsobu života moderního světa. Jeden z důvodů, proč pro tuto hudební skupinu ráda pracuji, je svoboda, ryzost a nespoutanost, kterou jejich hudba zachycuje. Dalším důvodem je jejich lidská vlídnost a přirozená laskavost, je radost se s takovými lidmi potkávat,“ vyjádřila se ke spolupráci s muzikanty jedna z promotérek pro Českou republiku Alice Krejčí.

Za svou pětiletou historii si skupina Árstidír díky mnohým turné získala posluchače po celé Evropě. Vydala dvě hudebními kritiky vysoce hodnocená alba a jejich písně ovládly první příčky islandských hudebních hitparád. Velký úspěch sklízí i mezi českými posluchači. Do širšího povědomí se zapsali především svým vystoupením na festivalu Colours of Ostrava v roce 2012, kde se od publika dočkali nadšených reakcí. Do České republiky se ale rádi vrací nejen kvůli své posluchačské základně. „Kultura a historie vaší země je ohromující, vždy je pro nás zážitek zahrát si i v různých menších městech,“ uvedl v rozhovoru kytarista skupiny Ragnar Ólafsson.

Více informací o skupině Árstidír a možnosti zakoupení vstupenek na plánované koncerty naleznete na jejích oficiálních stránkách.


Zobrazeno 1590 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste