so., 6. prosinec 2014 21:23

Jacksonovo sbohem Středozemi

Po roce dlouhého čekání se diváci dočkali. 11.12. vstoupí do kin poslední díl z novozélandské fantasy trilogie Hobit, který navazuje na veleúspěšnou trilogii Pán prstenů, která patří ke klenotům moderní kinematografie. 

 

Stejně jako Pán prstenů, i trilogii o Bilbu Pytlíkovi si vzal na starosti režisér Peter Jackson, který proslavil Nový Zéland jako nikdo před ním. Stejně jako u první trilogie, natočené před více než deseti lety, vsadil Jackson jen a jen na novozélandské prostředí a do nové trilogie o putování s trpaslíky k Osamělé hoře vtisknul svůj nezapomenutelný rukopis. 

Na rozdíl od kritiky Pána prstenů, kde bylo Jacksonovi vytýkáno, že na knihu J.R.R Tolkiena, tvůrce Středozemě, nebral příliš ohled, je mu vytýkáno, že se až příliš drží knižní předlohy. Především v prvním filmu trilogie. 

Tvůrci však neopomněli ani přidání neknižních prvků. Nejvýraznějším zásahem mimo Tolkienovi koleje je pak snaha přiblížit a vyplnit divákovi těch 60 prázdných let, které dělí Hobita od Pána prstenů. 

Závěrečný snímek trilogie Hobit nese jméno Bitva pěti armád, ačkoliv se o jeho jménu dlouho diskutovalo. Sám Jackson počítal se jménem Tam a zase zpátky, ale jelikož Bilbo (Martin Freeman) „tam“ dorazil již v druhém díle trilogie, tak se z původního jména upustilo a Jackson uvedl jiné jméno, které prý díl více charakterizuje. 

Bitva pěti armád je nejkratším z filmů ze všech šesti filmů. Původně měl být delší, rozdělený na dvě části, ale později z toho sešlo. Natáčení trilogie Hobita bylo pro Nový Zéland tak nákladnou investicí, že dokonce zahýbalo kursem místní měny. Odhaduje se, že investice Nového Zélandu byla přibližně miliarda amerických dolarů. Návratnost z turistiky však podle odhadů dělá přes 400 milionů dolarů ročně.

Vypuštěné trailery a ukázky filmu dávají jasně najevo, že Jackson se s fanoušky Středozemě rozloučí opravdu ve velkém stylu a konečně se v posledním Hobitovi dočkáme toho, co dělá Jacksona tím jedinečným režisérem. A to jsou velké bitvy.

Zdroj foto: Screencrush.com

Zobrazeno 1300 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad -0001 00:09
Pro psaní komentářů se přihlaste