po., 16. březen 2020 17:53

Uzavřený Uničov: O karanténě jsem se dozvěděl z ranního telefonátu od otce

V Uničově bydlí více než 11 a půl tisíce lidí V Uničově bydlí více než 11 a půl tisíce lidí Zdroj: Google mapy
Olomoucký kraj - Uničov je jedno z 21 měst, které bylo dnes časně ráno hygieniky uzavřeno z důvodu šíření koronaviru. Jak vypadá život v uzavřeném Uničově? Zeptali jsme se sedmadvacetiletého Jaroslava Vychodila. 

Jaroslav Vychodil bydlí v Uničově. Přestěhoval se tam za prací, má to pár minut od domu. Od pondělí nemůže chodit ani do práce, protože prodejna elektroniky, kde pracuje, podléhá zákazu vydaným vládou. Někteří jeho kolegové, kteří nejosu z Uničova, by se ani do práce nedostali kvůli uzavření některých oblastí. Jaroslav okomentoval atmosféru v oblasti očima člověka uvnitř izolace: „Situace je chvílemi skličující, ale velmi pomáhá kontakt na sociálních sítích s rodinou a blízkými. Myslím, že podobné obavy mají lidé na celém území, kde se opatření mimo cestování až tak razantně neliší. Lidé by si měli hlavně uvědomit, jak důležitá je prevence a zahodit stud z používání zdravotních pomůcek na ulici.“

Dozvěděl ses o opatřeních nějak s předstihem? Popřípadě jak; skrze úřad nebo média?

Spát jsem šel s vědomím, že do zaměstnání nepůjdu. O karanténě města jsem se dozvěděl z ranního telefonátu od otce, který ovšem do zaměstnání šel. Podrobnější informace jsem našel na sociálních sítích.

Jsou lidé na ulicích, nebo je tam úplně prázdno?

Uničov rozhodně není město duchů. Lidé se na ulicích pohybují v malém množství. Někteří se vracejí ze zaměstnání, někteří z nákupu. Můžete zahlédnout i děti, kteří se prohání na koloběžkách. 

Hlídají kolem Uničova policisté?

Kolem města hlídají policisté a průjezd je možný jen ve výjimečných případech – zásobování, návštěva nemohoucího příbuzného a jiné akutní. Pohyb v uzavřené oblasti je údajně možný. Lidé se dostanou např. z Uničova do Litovle.

Jaké dopady to má na Tebe a Tvůj život, když vynecháme zavřenou práci?

Myslím, že dopady to má na všechny občany postižených oblastí. Karanténa je nutné zlo, kterou si musíme projít. Komunikace je vesměs omezena na sociální sítě a telefon, do obchodu si člověk dojde jen v případě nutnosti. Myslím ale, že podobně by měli uvažovat i lidé mimo karanténu.

A nějaké pozitivní důsledky jsi v aktuální situaci způsobené novým koronavirem našel?

Za pozitivum bych určitě zmínil lidskost, kterou většina v mém okolí projevuje. Nemyslí sami na sebe, ale snaží se pomoci cizím lidem. Např. textilní dílna městu nabídla velké množství roušek, které budou k dispozici během několika dnů. Prodavačkám v jednom supermarketu byly ráno roušky dodány paní, která je dobrovolně pro ně ušila.

Zobrazeno 1292 krát
Naposledy upraveno: po., 16. březen 2020 21:25

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste