so., 23. duben 2022 14:41

Jaro a léto s Cirk La Putyka. Azyl 78 nabídne unikátní akrobatické česko-ukrajinské spojení

fotografie z přestavení Cirk La Putyka fotografie z přestavení Cirk La Putyka Zdroj: laputyka.cz
Profesionální české akrobatické uskupení Cirk La Putyka secvičilo spolu s ukrajinskými akrobaty novou netradiční divadelní inscenaci, která nese název Cesta. Jedná se o spojení tanečních prvků, akrobacie, sportu a divadelního projevu. Představení je možné navštívit již od 23. dubna v alternativním venkovním šapitó Azyl 78 na pražském Výstavišti.

Profesionální, umělecké, akrobatické uskupení Cirk La Putyka je na české scéně již několik let. Věnují se modernímu pojetí nového cirkusu. Za organizací skupiny stojí Rostislav Novák mladší, který režíruje veškerá představení a často v nich i sám účinkuje. Vystoupení je výsledkem spojení moderního a scénického tance, akrobacie, zpěvu, sportovních kreací a divadla. Jejich nejnovější představení, které bude možné vidět v jejich letním šapitó Azylu 78, vzniklo navíc v kooperaci s ukrajinskými akrobaty. Unikátní propojení umění dvou národů je možné vidět od 23. dubna až do 14. května v prostoru Azylu 78 na pražském Výstavišti. 

Cesty mají různé směry

Nově připravovaná divadelní inscenace nese název Cesty. Má za cíl představit divákům jedinečnost a náročnost cirkusového umění a předat jim část jeho historie. Cílem bude přestavení samotného uskupení Cirk La Putyka a jednotlivých osobních příběhů. Přestavení bude také reflektovat společnou tvorbu umělců během pandemie. Jedinečnost tohoto představení také dodává spojení s ukrajinskými studenty akrobacie, kterým pražské uskupení nabídlo azyl a spolupráci.

Jak to všechno začalo

První divadelní inscenaci, která nesla název La Putyka uvedli v roce 2009. S tímto představením se uskupení zúčastnilo i několika zahraničních cirkusových festivalů, které se konali například v Šanghaji, Sydney či Sarajevu. Skupina je také držitelem řady ocenění. Hlavní a především domovskou scénou pro Circ La Putyka jsou Jatka 78. Nachází se v Holešovicích v Pražské tržnici v areálů bývalých jatek. Podle toho také vznikl název budovy. Jatka 78 jsou rozděleny na několik místností s různým využitím. Kromě multifunkčního divadelního sálu a malé scény se v hale nachází i galerie a bistro s barem, které je možné před či po představení využít. Kromě Circ La Putyka zde pravidelně vystupují i další alternativní uskupení. Od roku 2021 se k Holešovickým jatkám přidal i alternativní prostor, který pro svá vystoupení využívají v jarních a letních měsících. Je jím velké divadelní šapitó pod širým nebem Azyl 78. Pro diváky přináší o to více netradiční zážitek. Program v Azylu 78 bude letos zahájen již 23. dubna nově připravovaným představením. 

Zobrazeno 481 krát
Naposledy upraveno: út., 26. duben 2022 10:08
Pro psaní komentářů se přihlaste