čt., 25. říjen 2018 09:47

Jednotná jízdenka na železnici bude platit od roku 2020

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Foto autor
Česká republika - Po roce schválila vláda zavedení jednotné jízdenky platné pro všechny osobní železniční dopravce na tuzemských kolejích. Jízdenky by měly začít fungovat v roce 2020. Tento takzvaný Systém jednotného tarifu by měl zjednodušit cestování po liberalizaci železnice, nebude tak už třeba zakupovat jízdné pro každého dopravce zvlášť.

Jednotný tarif by se měl týkat všech vlaků všech železničních dopravců jezdících na tratích dotovaných státem nebo jednotlivými kraji. Vlaky jezdící na komerční riziko železničních dopravců, například mezi Prahou a Ostravou nebudou muset být do tarifu zahrnuty povinně, dopravci se ale mohou rozhodnout zde tento tarif uznávat. Ceny jízdenek národního tarifu by měly být počítány na základě kilometrické vzdálenosti. Nevýhodou těchto jízdenek by tedy bezpochyby mohla být cena. Dopravci jezdící v závazku veřejné služby je sice budou muset uznávat, nic jim ovšem nebrání nabízet vlastní, levnější jízdenky. Dá se očekávat, že vzhledem k vázanosti na kilometrickou trasu budou stejně drahé či dražší než aktuální ceny jízdného dopravců.

Nevýhodou přestupu mezi jednotlivými dopravci tak po odpadutí potřeby vícero jízdenek zůstane jen nejisté přestupování. Aktuálně si přestupy řeší každý dopravce odděleně, v pouze velmi výjimečných případech spolu železniční společnosti spolupracují.

Největší výhodou jednotného tarifu bude zjednodušení cestování pro cestující neorientující se v tuzemských železničních poměrech, například turisty či cestující využívající železniční dopravy minimálně. Pro zkušeného cestovatele zůstane nejspíše nejlepší variantou zůstat u klasických, na dopravce vázaných jízdenek.

Zobrazeno 1721 krát
Naposledy upraveno: čt., 25. říjen 2018 11:54
Pro psaní komentářů se přihlaste