so., 13. listopad 2010 17:19

Jimmy Wales, zakladatel Wikipedie, žádá o příspěvek

Dneškem počínaje se každému návštěvníkovi Wikipedie objevuje v horní části fotka s velkým popiskem: „Přečtěte si: Osobní prosba zakladatele Wikipedie, Jimmyho Walese.“

„Lidé se na mě koukali divně, když jsem před deseti lety začal mluvit o Wikipedii,“ začíná text, který se vám objeví po kliknutí na odkaz. Jimmy Wales v prosbě napsané velmi osobním stylem vyzývá k zaplacení příspěvku na provoz Wikipedie. Předem vybrané částky jsou 20, 35, 50 nebo 100 korun, nicméně přispět můžete jakoukoliv částkou od dvaceti výše. Nevýhodou se zdá být jediná možnost platby – PayPal, kde je registrace nutností. To může některé potencionální přispěvatele odradit.

Wikipedie, otevřená on-line encyklopedie, je bezkonkurenčně největší svého druhu. Funguje zdarma a neobsahuje žádné reklamy. Je spolu se svými „sestrami“ Wiktionary, Wikibooks, Wikiquote a dalšími, spravována více než 100 000 dobrovolníky z celého světa. Obsahuje více než 17 milionů příspěvků ve více než 265 jazycích. Návštěvnost skoro 400 milionů lidí měsíčně z ní dělá pátou nejoblíbenější webovou službu na světě.

„Pokud si ceníte Wikipedie jako zdroje informací a jako zdroje inspirace, doufám, že se rozhodnete pomoci právě teď,“ zakončuje autor svůj apel.

Přečíst si více, popř. přispět, můžete zde.

 

Zobrazeno 2537 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste