st., 7. duben 2010 00:13

Josef Klíma: Život reportéra

Aneta Haimannová
Olomouc – Přednáška a diskuze s Josefem Klímou s názvem Život reportéra proběhla dnes odpoledne ve filmovém sále Filozofické Fakulty UP v rámci série besed Mediální teorie a praxe 2010, kterou pořádá katedra bohemistiky. Akce se zúčastnili studenti různých oborů včetně žurnalistiky, které se toto téma dotýká nejvíce. Detailní popis diskuse s Josefem Klímou a jeho konkrétní reakce na položené otázky naleznete v článku Kataríny Železné Život reportéra.

Host se rozpovídal o svém životě, následné práci v tištěných médiích a největší část přednášky věnoval svému téměř patnáctiletému působení v „nováckém“ pořadu Na vlastní oči. Zároveň také popsal svůj přechod od tištěných médií k televizi, které zpočátku nedůvěřoval, protože její sdělení je podáváno všem divákům stejně a v neopakovatelné formě. Pokud tedy člověk část zprávy nevnímá, není mu zopakována a může docházet k dezinformacím. Zmínil několik zásadních kauz, kterými se zabýval, dal posluchačům nahlédnout do zákulisí a procesu vzniku pořadu a prozradil kritéria, podle kterých vybíral témata k natočení reportáží. V následné diskuzi odpovídal na dotazy, jak investigativní žurnalistika ovlivnila jeho osobní život a nahlížení na svět, co ho motivovalo k mnohdy i nebezpečné práci nebo co pokládá za největší úspěchy a chyby. Také nešetřil radami pro budoucí novináře, které však, jak sám řekl, stejně jako jeho nejvíce naučí praxe. 

Dotazů na přednášejícího ze strany posluchačů nebylo mnoho, nejvíce jich položil moderátor. Beseda trvala hodinu a půl. Na jejím konci si studenti mohli koupit některou z knih Josefa Klímy, do které jim připsal dokonce i věnování. 

V úterý 13. dubna se bude konat další přednáška z cyklu Mediální teorie a praxe 2010, tentokrát s Jaromírem Bosákem o sportovním komentování. 

Foto: TV Nova 

 

Zobrazeno 1877 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38
Pro psaní komentářů se přihlaste