pá., 8. prosinec 2017 19:30

Karibuni: Zlínská ZOO začala s výstavbou nové expozice

Mapa expozice Karibuni Mapa expozice Karibuni Zdroj: Archiv ZOO Zlín
Zlín – Nejrozsáhlejší projekt zlínské zoologické zahrady v celé historii nese název Karibuni. Zoo se podařilo získat nové pozemky o celkové rozloze 21 hektarů, na kterých vznikne zcela ojedinělá expozice, jejíž hlavní ozdobou budou sloni. Návštěvníky zavede do Afriky – konkrétně do střední a západní oblasti. Mezi největší lákadla patří safari trucky, loďky nebo kemp přímo v areálu Karibuni. V listopadu začaly první stavební práce.

Hlavní prioritou celého areálu je výstavba moderního a prostorného prostředí pro slony africké. Vzhledem k úspěšné inseminaci slonice Zoly už by totiž nebylo možné realizovat chov slonů ve stávajícím výběhu. Příští rok by tedy měl být hotový první ze dvou nových výběhů v hodnotě kolem 24 milionů korun. Výstavba nové sloní expozice by mohla předznamenat šanci doplnit trojici slonic o chovného samce, což by umožnilo zahájení procesu reprodukce.

Výstavba druhého venkovního výběhu pro samce slonů a vnitřního zařízení bude příští rok plynule navazovat. Tato část projektu by měla být hotová do roku 2020. Celková plocha vnitřního zařízení pro slony bude činit 3 600 metrů čtverečních a bude patřit mezi tři největší svého druhu na světě.

Mimo slonů se tato oblast stane domovem dalších zástupců africké fauny, a to například lidoopů a jiných primátů, šelem, hrochů a afrických kopytníků. Zoo počítá s chovem velkých skupin, uvažuje ale také o spojení několika druhů do jedné skupiny, jako je tomu ve světě. „Projekt Karibuni nám dává možnost posunout význam naší zoologické zahrady na úroveň nejlepších evropských zoologických zahrad,“ uvedl ředitel Roman Horský.

Karibuni nabídne návštěvníkům celkem tři způsoby dopravy. Nejdříve pěší trasu, na které budou k vidění hroši, někteří savci a ptáci. Poté návštěvníci dorazí k safari truckům s kapacitou až sedmdesát osob. Další trasa je vodní, kde bude možnost svezení se v loďkách upevněných na řetězovém systému. Neoddělitelnou součástí areálu bude také tzv. „boma,“ což je kopie afrického kempu, doplněná sociálním zařízením a stany v safari stylu s kapacitou zhruba šedesáti osob. Kemp bude stejně jako celá expozice Karibuni v provozu přes léto. K dispozici bude také další zázemí pro školy, podílející se na vzdělávacích programech a pro účastníky příměstských táborů. 

Zoologická zahrada by chtěla dokončit novou expozici do roku 2021. Nově poté zavede „kombo“ vstupenku – pro nový i stávající areál, zároveň ale také budou k dispozici vstupenky pouze pro původní část zoo. Náklady na výstavbu expozice Karibuni přesáhnou sto milionů korun.

Zlínská zoo je nejnavštěvovanějším turistickým místem celé Moravy. Každoročně sem zavítá víc než 600 tisíc návštěvníků, v roce 2016 to bylo rekordních 668 303 osob. V rámci patnácti českých zoo jí v návštěvnosti patří druhé místo, přeběhla ji pouze Zoo Praha.

Zobrazeno 2783 krát
Naposledy upraveno: po., 11. prosinec 2017 10:04
Pro psaní komentářů se přihlaste