pá., 9. říjen 2015 23:20

Karlovský gastrofestival přilákal rekordních 40 tisíc návštěvníků

Velké Karlovice - Již 7. sedmý ročník Karlovského gastrofestivalu, který se konal od pátku 2. do neděle 4. října, mají za sebou pořadatelé ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Akci podle odhadů navštívilo rekordních 40 000 lidí.

Pořadatelé nabídli návštěvníkům během celého víkendu opravdu bohatý program na dvanácti gastro zastávkách rozprostřených po malebném údolí Léskové, mezi kterými se hosté mohli projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt vláčky, autobusy či koňskými povozy. V nabídce specialit nechyběly tradiční , ale i méně známé valašské pochutiny – od kyselice či frgálů až po zvěřinu a jehněčí pokrmy. Na trhu si mohli návštěvníci zakoupit zhruba v padesáti stáncích regionální produkty, zpestřením byla účast producentů z Maďarska. Největší zájem byl, jako každoročně, hlavně o valašské frgály. Za celý víkend se jich prodalo přes 4 000. Lidé si v rámci doprovodného programu mohli vyzkoušet i tzv. "frgálovou manufakturu", kde si sami vyrobili a upekli vlastní frgál.

Velký zájem byl opět o populární Galavečeře a nedělní Michelinský oběd. Tyto se konaly v hotelech Lanterna a Horal. Letošním hostem, který připravoval galavečeři a michelinský oběd v hotelu Lanterna byl první držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil, který trvale žije v Německu.

 Pavel Pospíšil

Pro návštěvníky byly dále připraveny různé kuchařské či barmanské show a workshopy s Nikonem na téma "Jak nafotit jídlo".

Nechyběly ani soutěže o nejlepší klobásu a nejlepší frgál. Ze 68 přihlášených převažovaly hlavně tradiční tvarohové, hruškové a makové. Objevily se však také netradiční jako rebarborové, fíkové, dokonce i zelné. Hodnotil se hlavně vzhled, chuť a vůně. Tradičním porotcem je nejen kvůli svému jménu, ale i kvůli lásce k frgálům Ladislav Frgal. Nejlepší frgál nakonec patřil sedmadvacetiletému Zdeňku Filákovi z Francovy Lhoty. V soutěži o nejlepší klobásu se z vítězství radoval Alan Valentovič z Přerova.

Na organizaci celého gastrofestivalu se podílelo asi 350 lidí. Letošní, v mnoha směrech rekordní festival se v údolí Velkých Karlovic i z důvodu příjemného počasí vydařil. Pořadatelé se již těší na ten příští 8. ročník, který se uskuteční 1. a 2. října 2016.

Zobrazeno 1968 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:03
Pro psaní komentářů se přihlaste