ne., 5. říjen 2014 14:47

Kavárna POTMĚ na rok zase vypne motor

Projekt organizace Světluška Kavárna POTMĚ už potřetí vyjel do měst. Jeho cesta po republice o víkendu skončí v Brně.

Všichni znají situaci, kdy jde člověk po schodech dolů a najednou v chodbě zhasne světlo. Nebo když jde v noci na záchod a nechce se mu rozsvěcet, aby nevzbudil spolubydlící. Kavárna POTMĚ prezentuje svět nevidomých a nechává nahlédnout do života bez zraku. Na chvíli připraví návštěvníka o možnost vidět vše okolo.

Kavárna letos již na svém třetím turné navštívila řadu měst a v rámci projektu VZÁŘÍ zavítala na konci září i do Olomouce. Svou pouť odstartovala 5. května v Praze. Popřát šťastnou cestu přišlo mnoho známých tváří, jako Pavel Liška, Dana Batulková nebo Jolana Voldánová.

V prostorách speciálně upraveného autobusu, který je zcela zatemněný a nikdy se tam nesvítí, měli návštěvníci možnost vychutnat si černou kávu a nově i zmrzlinu. Obsluhují sami nevidomí, kteří hosty zavedou ke stolu, obslouží je a mohou být i jejich společníky. Zrakově hendikepovaní číšníci a číšnice absolvují výcvik, aby perfektně ovládli prostor a naučili se ve tmě připravovat nejrůznější pochutiny.

V kavárně lze zažít netušená dobrodružství a nechat se překvapit vlastní schopností orientovat se ve tmě. Tento unikátní projekt podporuje řada osobností, mezi ně patří Jiří Macháček, Ivana Chýlková, Miloš Forman a mnoho dalších. Na střeše kavárny stojící v Praze se dokonce konají koncerty, zazpíval si zde například Tomáš Klus.

Podpořit nevidomé návštěvou Kavárny POTMĚ může každý. Na projekt Světluška svým vstupem přispěje 140 korunami a jako vzpomínku na tento zážitek si odnese hrneček. Možnost vychutnat si černou kávu nastane opět příští rok.

 

 

Zobrazeno 1911 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48
Pro psaní komentářů se přihlaste