so., 23. březen 2019 23:35

Kometa doma porazila Hradec a třetí rok po sobě postoupila přes čtvrtfinále s čistým štítem

Martin Zaťovič při vstřelení první branky zápasu Martin Zaťovič při vstřelení první branky zápasu Zdroj: HC Kometa Brno
Brno – Předminule Sparta, loni Vítkovice a letos Hradec. Brněnská Kometa porazila díky Zaťovičově hattricku hradecký Mountfield 3:2 a celkově 4:0 na zápasy. Na svého semifinálového soupeře si tak svěřenci Libora Zábranského budou muset ještě počkat.

Brňané vyrazili na svou cestu do semifinále extraligy bleskově. Už po devětadvaceti vteřinách přihrál Ondřej Němec od modré čáry Petru Holíkovi, který namísto zakončení ještě našel u druhé tyčky volného Martina Zaťoviče, jenž střelou do odkryté branky zcela rozbouřil vyprodanou DRFG Arénu. V následujících minutách potom zářil brněnský gólman Marek Čiliak, který svou branku před hradeckými střelci doslova zavřel. Celkový počet střel po první třetině v poměru 7:15 mluví sám za sebe. Kouzlo strážce branky Komety bylo prolomeno až v čase 15:20. Tomáš Vincour nejdříve na Čiliakovi ztroskotal po střele z pravého kruhu. Puk se však odrazil na Radovana Pavlíka, který přihrál zpět na Vincoura za branku. Hradecký útočník následně nezaváhal a rychlým manévrem zasunul kotouč okolo pravé tyčky za brankovou čáru. A za minutu mohlo být pro domácí ještě hůř poté, co Bedřich Köhler zamířil na trestnou lavici za podražení. Všechny plány Hradce však vzaly za své po nepovedené přihrávce Lukáše Cingela, kterou vystihl Martin Zaťovič. Ten se potom nijak nerozpakoval a po sprintu přes celé kluziště propálil Pavelku bombou pod horní tyčku. Hradecká přesilovka ale pokračovala dál a dočkali se i hosté. Šest vteřin před jejím koncem hezky objel Čiliakovu branku Patrik Miškář a poslal přesnou přihrávku do mezikruží na Richarda Nedomlela. Ten si puk zpracoval a tvrdou ranou nedal brněnskému brankáři šanci, skóre se tedy změnilo na 2:2. Do úvodní sirény se toho potom na ledě už příliš neudálo, a tak se oba týmy rozjely do šaten za nerozhodného stavu.

Druhá perioda už byla herně o něco vyrovnanější. Nejdříve obrana Východočechů úspěšně vykryla Holíkovu přihrávku Muellerovi a o chvíli později vychytal Čiliak lapačkou pokus Radovana Pavlíka. Ve dvacáté třetí minutě potom ještě z dobré pozice netrefil branku Tomáš Vondráček. Blízko hattricku byl v minutě pětadvacáté Zaťovič, Pavelka byl ale proti a jeho ránu vyrazil. Po divokém začátku se hra na několik minut poněkud zklidnila. V jednatřicáté minutě se do vzájemné potyčky vrhli Čermák s Cingelem a byli po zásluze oba vyloučeni na dvě minuty. Ve třicáté třetí minutě, již při hře pět na pět, byl znovu v šanci Zaťovič. Bohužel pro něj ale před odkrytou brankou promáchl. Při další hradecké přesilovce potom stáli při Kometě všichni svatí. Z obrovské skrumáže v brněnském brankovišti ale kromě obrovité šance nebylo nic. A tak to vypadalo, že se druhá třetina dohraje v poklidu. V poslední vteřině prostřední části se ale do své páté velké šance rozjel Martin Zaťovič a nechybělo moc k tomu, aby už konečně dokonal svůj hattrick. Bohužel pro něj ale znovu nevyzrál na jistého Pavelku v brance Mountfieldu. Prostřední část byla tedy bezgólová a na kostce nad ledem stále svítil nerozhodný stav 2:2.

Po dvou a půl minutách třetí části mohli jít hosté do vedení. Kukumberg bekhendem nahodil puk na bránu a ten propadl Čiliakovi mezi betony a zastavil se zhruba centimetr před brankovou čárou. Jako první byl ale u kotouče Zaťovič a odpálil jej pryč. Dvě velké šance na straně Komety přišly v minutě padesáté. Nejdřív šli Brňané do přečíslení dva na jednoho a Kratochvíl se rozhodl střílet mezi Pavelkovy betony. Neuspěl. O pár vteřin později unikl Mueller po pravé straně a zkusil Pavelku překonat ranou švihem. Taktéž neuspěl. O dvě minuty později zamířil na lavici hanby za sekání Daniel Rákos a začala početní výhoda pro domácí Kometu. Domácí nedokázali proměnit několik šancí a vypadalo to, že jejich přesilovka zůstane nevyužita. Vše se ale změnilo pouhých pět vteřin před plánovaným Rákosovým návratem na led. A střelcem nebyl nikdo jiný než Martin Zaťovič, který se tak konečně dočkal zaslouženého hattricku. Holíkovu ránu Pavelka vyrazil pouze před sebe a Zaťovič bleskurychle zareagoval. V hale se následně rozpoutalo hotové peklo a fandil snad úplně každý příznivec domácí Komety, kdo měl v pořádku hlasivky. I přes hradeckou hru v šesti a několik jejich dobrých pokusů se skóre už nikam neposunulo a Kometa se mohla začít radovat z postupu do semifinále České pojišťovny play–off Tipsport extraligy.

Konečný stav série Mountfield HK – HC Kometa Brno: 4:0  

Autor: David Kubatík

Zobrazeno 1309 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad -0001 00:09
Pro psaní komentářů se přihlaste