st., 23. březen 2016 00:58

Konec chovu kosatek v zajetí. Zábavní park bude spolupracovat s ochránci

San Diego - Síť amerických zábavních parků Mořský svět, jejichž hlavní atrakcí jsou akrobatická vystoupení kosatek, ukončí do roku 2019 program jejich odchyt a veškerá vystoupení. Na počátku tohoto zásadního rozhodnutí stál dokument Blackfish o chovu velkých mořských savců v zajetí.

Zábavní park Mořský svět je jedním z často diskutovaných témat americké veřejnosti a management parku se potýká s četnými protesty aktivistů za práva zvířat. Přes velkou snahu ochránců a neziskových organizací zastavit jeho činnost stále patří k nejnavštěvovanějším atrakcím ve Spojených státech.

První vstřícný krok učinilo vedení parku v listopadu loňského roku, kdy oznámilo ukončení práce s kosatkami. Pro širokou veřejnost to však nebylo dostačující a tlak ze strany aktivistů neustupoval. Podle serveru BBC uzavřel minulý týden Mořský svět partnerství s neziskovou organizací Humánní společnost Spojených států (HSUS) a oznámil, že od roku 2019 zcela ukončí odchyt kosatek a zvířata obývající park se zavázal vypustit zpět do oceánu.

Program Mořského světa poté projde kompletní renovací. Zůstane zde pouze nejmladší generace kosatek, která bude ovšem žít v lepších podmínkách, připomínajících jejich přirozené prostředí oceánu. „Vše bude odrážet prostředí skutečného světa. Zaměříme se také na výzkum, vzdělávání, péči a respekt, který půjde ruku v ruce s naší misí zvýšení blahobytu a záchrany těchto nádherných tvorů,“ uvedl ředitel HSUS Wayne Pacelle a dodal: „O tyto změny se pokoušeli advokáti už několik let a domnívám se, že Mořský svět zjistí, že jejich návštěvníci ocení tyto změny ještě vyšším zájmem.“

Kosatky jsou ohroženým druhem mořských savců, přestože jejich lov je dnes již minimální. Největší současnou hrozbou pro tyto tvory je stále silnější znečišťování oceánů a rušná lodní doprava, která způsobuje změny v jejich chování a migraci, což má nepříznivý vliv na rozmnožování.

Na neetické zacházení s kosatkami v Mořském světě upozornil v jednom ze svých dílů také populární americký seriál Griffinovi.

Zobrazeno 2246 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:24
Pro psaní komentářů se přihlaste