pá., 3. leden 2014 21:02

Kroměřížská záchytka výrazně zlevnila

Kroměříž - Ještě před třemi lety se mohla záchytná stanice v Kroměříži "pyšnit" nejdražší sazbou za noc, přespání tady vyšlo na 12 700 korun. Přivezení alkoholici si ale rozhodně nepřipadali jako v luxusním hotelu. Cena za noc se postupně snižovala, až se loni zastavila na hranici 8 455 korun, od Nového roku pak klesla znovu.

Zadržení nyní za nocleh zaplatí zhruba 750 Kč. V porovnání tak došlo v rozmezí několika málo let k poklesu o téměř 7 700 korun. Kroměřížská záchytka, která je ve Zlínském kraji jediným zařízením svého druhu, se tak  se svou sazbou zařadila vedle ostatních stanic po republice.

 

Vysoká cena měla opilce odradit

Přestože suma měla opilce původně odradit, zadržených stále přibývalo. V roce 2008 bylo zadržených 269, o rok později to už bylo jednou tolik. Vrchol přinesl rok 2011, kdy policisté zaevidovali přes tisíc nocležníků. "Ti lidé jsou tam často opakovaně, jsou to často bezdomovci nebo nezaměstnaní," uvedl náměstek hejtmana Lubomír Nečas pro ČTK. Klienti nebyli schopni platit své dluhy, které se tak vyšplhaly do celkové výše 27 milionů korun, záchytná stanice tak musela své ceny snížit. Nocležníkům totiž musí vystavit daňový doklad a odvést daň státu, a to i v případě, že od nich nedostane zaplaceno.

 

 

Zobrazeno 1809 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste