út., 26. duben 2022 11:02

Kultovní lék na špatnou náladu je po 20 letech opět v kinech

snímek z filmu Amélie z Montmartru snímek z filmu Amélie z Montmartru Zdroj: film Amélie z Montmartru
Amélie z Montmartru, se na filmových plátnech poprvé objevila na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Od té doby získala několik nominací a cen. Ocenění získala také mezi diváky a to především pro své typické vizuální ztvárnění a romanticko komediální atmosféru. Po 20 letech se tak tato francouzská klasika vrací do kin, kde je možné ji shlédnout až do 1. července.

Film Amélie z Montmartru byl divákům poprvé představen na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary (KVIFF), kde získal v hlavní soutěži ocenění Křišťálový glóbus. Z červeného koberce se tak velmi rychle přesunul na filmová plátna. Francouzský snímek dále získal několik významných nominací včetně pěti nominací na Oscara. Dále se stal nejlépe hodnoceným francouzským filmem v oficiální Internetové filmové databázi (IMDd). Od uvedení na scénu se film pravidelně umisťuje na přední pozice v kategoriích nejlepších francouzských i evropských filmů všech dob či nejlepších romantických komediích. 

Tento film, který se jako první francouzský film stal globálně úspěšný i u běžného publika, vyniká ikonickým vizuálním ztvárněním celé scény. Typické jsou velmi syté a výrazné barvy, nevšední úhly, ze kterých jsou některé filmové scény natáčeny a typická hudba, se kterou si většina lidí vybaví právě Paříž. Za hudebním podkresem stojí francouzský avantgardní umělec Guillaume Yann Tiersen, který v České republice také již vystoupil, a to v roce 2007 v pražském divadle Archa. Hlavní roli, bez které by podle všech diváků nebyla Amélie z Montmartru Amélií, hraje francouzská herečka Audrey Tautou, která filmu dodává ten správný francouzský nádech.

Užít si nostalgický večer nasát trochu pařížské atmosféry a prožít spolu s Amélií příběh plný někdy až absurdních momentů je možné až do začátku července.. Premiéra po dvaceti letech byla odstartována 8. dubna v pražském kině Aero. Návrat snímku na plátna je také pod jeho záštitou. Poslední možností shlédnout film v kině bude 1. července tohoto roku ve Žďáru nad Sázavou v Kině Nové Generace. K poslednímu dnu, kdy se bude tento kultovní lék na špatnou náladu promítat, připadá také začátek KVIFF.

Zobrazeno 409 krát
Naposledy upraveno: út., 26. duben 2022 13:30
Pro psaní komentářů se přihlaste