ne., 23. únor 2020 22:05

Kuriozita v NHL. Výhru Caroliny v Torontu pomohl vychytat místní rolbař

Záložní gólman David Ayres v zápase proti Torontu Záložní gólman David Ayres v zápase proti Torontu Zdroj: https://www.profimedia.cz/
Toronto – Nevšední moment zažili diváci v torontské Scotiabank Areně. V zápase mezi místními Maple Leafs a Carolinou museli Hurricanes v průběhu druhé třetiny po odstoupení Jamese Reimera a následném zranění Petra Mrázka nasadit rezervního brankáře. Podle pravidel NHL má domácí tým povinnost poskytnout náhradního amatérského gólmana, který by byl připravený naskočit za oba týmy. Náhradním gólmanem pro Carolinu se stal 42letý David Ayres, který působil jako brankář v kanadské amatérské soutěži ACH. A lepší záskok si nemohl přát. V zápase odchytal 28 minut a 41 vteřin, z deseti střel inkasoval dvakrát, pomohl Carolině k výhře nad Torontem 6:3 a vyhlásili ho jako první hvězdou zápasu.

V šesté minutě utkání musel po porážce s Jacobem Slavinem opustit ledovou plochu brankář Reimer, do brány se postavil Petr Mrázek. Ten ale v zápase vydržel pouhých 25 minut hracího času. V polovině utkání totiž vystartoval do hloubky obranného pásma pro puk, ale ve své rychlosti se srazil s dojíždějícím Kylem Cliffordem. 28letý rodák z Ostravy zůstal ležet na ledové ploše a bylo jasné, že utkání nedokončí. Carolině se tak během dvaatřiceti minut zranili oba gólmani a Hurricane museli urychleně řešit náhradu. V záloze byl připravený David Ayres, který se živí jako rolbař v AHL týmu Toronto Marlies, tedy farmářském klubu Maple Leafs. „Někdo za mnou přišel do místnosti a řekl, že se mám připravit, že jdu chytat. Byl jsem překvapený. Bylo to divoké a zábavné," popisoval své pocity Ayres. 

Ten na sebe navlékl výstroj s motivy domácího týmu, nicméně na hrudi měl bílo-červený dres s nápisem „Canes". Kuriozitou bylo, že právě pod dresem Hurricanes měl tričko se znakem Maple Leafs. Ještě před vstupem na led musel „nový" gólman Caroliny podepsat smlouvu na 500 dolarů a jako bonus dostal hraný dres s číslem 90, který vyfasoval. Do zápasu nastupoval za stavu 3:1 pro Carolinu. Hurricane se podařilo zvýšit na 4:1, poté ale Ayres do konce druhé třetiny inkasoval dva góly ze tří střel. Nejprve ho střelou mezi betony překonal Tavares, poté nestačil na dorážku švédského útočníka Pierra Engvalla. Vypadalo to, že Toronto proti náhradníkovi nebude mít sebemenší problém.„Celou druhou třetinu jsem byl nervózní. O přestávce jsem ale klukům v kabině řekl, že se z toho dostanu, že budu připraven. Trenér mě uklidňoval, že je to můj den a mám si ho co nejvíce užít, bez ohledu na to, jak to dopadne. Doufal jsem, že něco chytím," řekl Ayres, který s týmem Toronta občas trénoval.

Ve třetí třetině byl skutečně připravený. Carolině se podařilo vstřelit další dva góly, navíc Ayres za svá záda už žádný puk nepustil, polapil všech sedm střeleckých pokusů hráčů v modrých dresech a senzace byla na světě. Na konci torontský rolbař symbolicky chytil nahození Clifforda do lapačky a po zaznění sirény na něj naskákala celá střídačka Hurricanes. Ke gratulacím se přidali i domácí fanoušci, kteří ovšem museli překousnout hořkou porážku. „Co mám říct? Byl to nejlepší den v životě, v této areně jsem byl častokrát, ale na tribuně nebyli žádní fanoušci. Teď jsem dostal celou halu do varu, to je prostě nepopsatelné. Fandili mi, i když jsem byl v opačném týmu,“ byl nadšený Ayres, který v šatně schytal od svých spoluhráčů sprchu ze šampaňského. „Bude fajn, až se dostanu domů, vezmu si s sebou dres a někde si ho vystavím, ať se na něj můžu dívat každý den,“ dodal s úsměvem muž, jenž se stal nejstarším brankářem v historii NHL, který si při svém debutu připsal vítězství.

Podobná situace se ovšem nestala v NHL poprvé. Fanoušci mohou mít stále v paměti úspěšný záskok účetního Scotta Fostera, který v březnu 2018 v dresu Chicaga Blackhawks pochytal během 14 minut sedm střel, ani jednou neinkasoval a pomohl tehdy Jestřábům k vítězství nad Tryskáči z Winnipegu v poměru 6:2.

Zobrazeno 1147 krát
Naposledy upraveno: po., 24. únor 2020 16:51
Pro psaní komentářů se přihlaste