po., 24. říjen 2016 18:53

Legionářský ešalon v sobotu opustí Olomouc

Legiovlak Olomouc Legiovlak Olomouc Zdroj: Československá obec leginářská
Olomouc – Legionářské vagóny se po oslavách dne vzniku Československa po více než dvou týdnech přesouvají. Jejich další zastávkou bude Prostějov.

Poslední možnost vidět v tomto roce třináct zrekonstruovaných vagónů legionářského vlaku z let 19181920 mají obyvatelé Olomouce a okolí tento pátek. Vlak stojí na hlavním nádraží na jižním nástupišti 1A a vstup do expozice je zdarma. „Olomouci svou návštěvu již dlouho dlužíme, zdejší společnost ABmodel totiž renovovala tři z našich vagónů a to vagon štábní, zdravotnický a krejčovský,“ říká Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100.

Legiovlak je věrnou replikou vozů, kterými se českoslovenští legionáři přepravovali přes Rusko po Transsibiřské magistrále. Československá obec legionářská, která tento projekt organizuje, zvolila pro co nejlepší ilustraci tehdejší doby nejčastěji používané vozy. Expozice tak přibližuje každodenní život legionářů a kromě toho mají organizátoři na místě k dispozici kompletní elektronickou databázi všech evidovaných příslušníků čs. legií, kde si sami návštěvníci mohou dohledat své příbuzné. Kromě samotného vlaku je na místě pro přiblížení způsobu boje také improvizovaný obrněný vůz značky Austin, který je vyzbrojený dělem a kulomety.

Tento projekt připomíná 100. výročí boje československých legií, které čítaly desetitisíce dobrovolníků za samostatný stát. Souprava historických vagónů vyjížděla v květnu 2015 a celou Českou republiku a kousek Slovenska projede do roku 2020. Jedná se totiž skutečně o vlak československý, jelikož kovářský vagón zrekonstruovala a dodala slovenská strana v čele s Nadáciou Milana Rastislava Štefánika a Klubom historickej techniky RD Zvolen. 

Zobrazeno 1685 krát
Naposledy upraveno: út., 25. říjen 2016 18:51
Pro psaní komentářů se přihlaste