ne., 10. březen 2019 21:44

Letecká havárie v Etiopii. Pád letadla nikdo nepřežil

Troska letadla. Troska letadla. Zdroj: Tiksa Negeri, Reuters
Addis Abeba - Zřícení letadla etiopské letecké společnosti Ethiopian Airlines nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Letadlo se dnes zřítilo nedaleko města Addis Abeba, odkud vyráželo. V kabině letadla seděli i čtyři pasažéři ze Slovenska.

Krátkou chvíli po startu z Addis Abeby pilot Boeingu 737 MAX 8 hlásil potíže a žádal o polovení k návratu. Letadlo, které vystartovalo v 8:38 z místního letiště ztratilo kontakt s řídící věží o šest minut později. Etiopský boeing, který měl přistát v Nairobi, se zřítil blízko města Addis Abeba, a na jeho palubě zemřeli všichni lidé. Celkem 149 cestujících a osmičlenná posádka. Etiopské úřady uvedly, že se v letadle nacházeli cestující z 35 zemí. Nejvíce obětí má Keňa (32), Kanada (18) a Etiopie (9).

Příčina havárie zatím není známa. Generální ředitel letecké společnosti Tewolde GebreMariam uvedl, že rutinní údržba letadla, která proběhla v loňském listopadu, nezaznamenala žádné problémy. Zároveň dodal, že kapitán boeingu Yared Getachew nalétal přes osm tisíc hodin s excelentními letovými záznamy.

Zahynuli i čtyři Slováci

„Kancelář předsedy vlády chce jménem vlády a všech Etiopanů vyjádřit nejhlubší soustrast rodinám, které ztratily své nejbližší dnes ráno v letadle Boeing 737 společnosti Ethiopian Airlines při pravidelném letu do Nairobi,“ nechal se slyšet úřad předsedy etiopské vlády na oficiálním twitterovém účtu.

Mezi slovenskými pasažéry zříceného letadla byla i rodina slovenského poslance za SNS Antona Hronka. „S hlubokým smutkem oznamuji, že moje drahá manželka Blanka, syn Martin a dcera Michala zahynuli během letecké katastrofy v Addis Abebe v ranních hodinách. Kdo jste je znali, věnujte jim tichou vzpomínku,“ uveřejnil slovenský politik na svém facebooku. Čtvrtá obět leteckého neštěstí je humanitární pracovnice.

Zobrazeno 1163 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. březen 2019 22:32
Pro psaní komentářů se přihlaste