st., 6. květen 2020 10:56

Letošní FIJO se ruší, 50 let od jeho založení si však připomeneme

Logo festivalu Logo festivalu Zdroj: FIJO Cheb
Cheb – Mezinárodní festival dechových orchestrů FIJO se z důvodu bezpečnostních opatření proti šíření koronaviru ruší. Festival se koná pravidelně jednou za dva roky, následující ročník tak proběhne v létě 2022.

Festival FIJO, vyhledávaná hudební událost mládežnických orchestrů z celé Evropy, který se měl konat na konci června, letos neproběhne. O jeho zrušení informoval prostřednictvím krátkého videa na Facebooku FIJO Cheb Vladimír Keblúšek, ředitel festivalu. Letošní ročník měl opět nabídnout kromě orchestrů z Karlovarského kraje a různých koutů České republiky také několik zahraničních hostů. Jednalo se o orchestry ze Slovenska, Dánska, Itálie, Ruska, Polska, Kypru, Maďarska či Holandska. „Se všemi orchestry jsme se již kontaktovali a domlouváme jejich účast na ročníku 2022,“ sdělil Keblúšek.

První ročník FIJO se konal již v roce 1970, ten letošní se proto měl nést v duchu oslav 50 let od založení festivalu. Této myšlenky se zatím Keblúšek nevzdává. Pořadatelé pracují na přípravách výstavy k výročí v chebském Retromuzeu a tvorbě knihy, která bude mapovat celou etapu 50 let konání festivalu FIJO. „Věřím, že nám situace umožní, abychom vám v září společně s Městským dechovým orchestrem, Jiřím Smitkem, Jaroslavou Havlíčkovou a mažoretkami právě tuto knihu představili na náměstí na některé z akcí, které se možná budou konat,“ prozradil Keblúšek.

 

Zobrazeno 1127 krát
Naposledy upraveno: st., 6. květen 2020 14:58
Pro psaní komentářů se přihlaste