čt., 10. březen 2016 12:01

O Magnesii literu se uchází i kniha oceněná Nobelovou cenou

Tento rok se do klání o nejprestižnější cenu v oblasti literatury se svými tituly přihlásilo 347 autorů. Odborná porota z nich vybrala 24 knih. Šest titulů bude soutěžit v kategorii Litera za prózu. V ostatních kategoriích budou soutěži vždy tři knihy.

O získání ocenění Litera za překladovou knihu se letos pokusí například překladatelka Pavla Bošková, která do češtiny přeložila knihu Světlany Alexijevičové Doba z druhé ruky s podtitulem Konec rudého člověka. Dílo v roce 2015 získalo Nobelovou cenou za literaturu. Kniha zaujala zejména svou důmyslnou kompozicí a zachycením takzvaného „rudého člověka“ a jisté deziluze, se kterou se po rozpadu Sovětského svazu potýká nastupující generace.

Autoři nominovaní v jednotlivých kategoriích budou v průběhu celého března předčítat ze svých soutěžních knih. Autorská čtení se již tradičně konají v Knihovně Václava Havla a to vždy od 19 hodin. Vstup je zdarma. Nejbližším termínem je 15. březen, kdy svou knihu představí Jiří Dynka, Renáta Fučíková, Iva Pekárková a David Zábranský.

O vítězi v jednotlivých kategoriích rozhodují pětičlenné poroty, složené z odborníků zabývajících problematikou dané kategorie. Výjimku tvoří kategorie Kniha roku a DILIA Litera pro objev roku. Zde o nejlepším příspěvku rozhoduje třísetčlenná porota, složená z profesí napříč celou knižní branží.

Podruhé v historii bude také oceněn nejlepší webový blog roku. Zde o vítězi rozhodne laická veřejnost. Čtenáři mohou svého favorita podpořit na webových stránkách Magnesie Litery, a to až do 3. dubna. Autor, který zvítězí v této kategorii, získá 50 000 Kč na vydání knižní verze svého blogu. Kromě volby blogu roku se mohou čtenáři zapojit i do hlasování v kategorii Kosmas cena čtenářů. V tomto případě mohou až do 31. března hlasovat pro jakoukoliv knihu vydanou v roce 2015 v České republice. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním předávání. Jako bonus získá 500 vylosovaných hlasujících čtenářů dvousetkorunový poukaz na nákup v síti knihkupectví Kosmas.

Přímý přenos ze slavnostního předávání cen bude 5. dubna od 20:00 vysílat ČT Art.

Zobrazeno 1919 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:39
Pro psaní komentářů se přihlaste