pá., 7. prosinec 2018 17:07

Letošní nominace na Grammy vede Kendrick Lamar

Kendrick Lamar Kendrick Lamar Zdroj: Wikimedia commons
USA - V nominacích na šedesátý první ročník cen Grammy se jméno rappera Lamara objevilo hned osmkrát. Kanadského rappera Drakea porota nominovala sedmkrát. Oba dva si mohou 10. února 2019 odnést i nejpopulárnější sošku za nejlepší album roku. Kendrick Lamar za album Damn a Drake za desku Scorpion. Toto ocenění ale může získat i rapperka Cardi B, zpěvák Post Malone, folkové zpěvačky Brandi Carlile a Kacey Musgraves, R&B zpěvačka H.E.R, nebo zpěvačka Janelle Monáe.

Cenu za nejlepší píseň může vyhrát například Lady Gaga a Bradley Cooper za Shallows, Kendrick Lamar a SZA za All the Stars, Childish Gambino za This is America, Drake za God’s plan, nebo Post Malone a 21 Savage za Rockstar. Nejžhavější želízko v ohni v kategorii Objev roku je podle mnohých mladá zpěvačka kosovského původu Dua Lipa.

Složení letošních nominací potvrzuje zjištění analytické společnosti Nielsen Music, podle níž se vloni hiphop a R&B poprvé staly nejsledovanějšími hudebními žánry v USA. Deník New York Times poznamenal, že v hlavních čtyřech kategoriích se objevilo více žen, než bývá u cen Grammy běžné. Letos v hlavních kategoriích zvítězila jediná žena, Alessia Cara, která získala cenu za nejlepšího nového interpreta. V posledních šesti ročnících bylo z 899 nominovaných pouze 9 procent žen. Velkým překvapením je pro mnohé nicméně i to, že se na seznamu hlavních čtyř kategorií neobjevilo jméno zpěvaček Taylor Swift a Ariany Grande, nebo manželů Beyoncé a Jay-Z.

V loňském roce slavnostnímu předávání Grammy výrazně klesla sledovanost o sedm milionů diváků. Pořadatelé se možná právě proto rozhodli v hlavních kategoriích zvýšit počet nominovaných z pěti na osm a tím zároveň zvýšit počet žen, které o sošky mohou soupeřit.

Zobrazeno 1749 krát
Naposledy upraveno: po., 10. prosinec 2018 10:00
Pro psaní komentářů se přihlaste