st., 17. duben 2019 23:13

Liverpool zvítězil i v odvetě a je v semifinále Ligy mistrů

Sadio Mané a jeho gólová oslava úvodní branky zápasu Sadio Mané a jeho gólová oslava úvodní branky zápasu Zdroj: Facebook Liverpool FC
Porto – Fotbalisté Liverpoolu splnili úlohu favorita a postoupili mezi nejlepší čtyři týmy tohoto ročníku Ligy mistrů. Loňský finalista neponechal nic náhodě a i přes úvodní nápor portugalského celku zvítězil v odvetě 4:1. Za hosty se prosadil kompletní útočný trojlístek Salah, Mané a Firmino.

První utkání na půdě Liverpoolu skončilo díky gólům Keity a Firmina výhrou domácích 2:0. Tento výsledek dával před odvetou svěřencům Jurgena Kloppa značnou výhodu nad portugalským celkem. Portu se ovšem na domácí půdě daří a v evropských pohárech předvádělo v této sezóně vynikající výkony. Devadesát minut na Estádio do Dragão slibovalo zajímavou podívanou a odpověď na otázku kdo že se to postaví Barceloně v semifinále.

Základní sestavy obou týmů doznaly oproti úvodnímu čtvrtfinálovému klání drobných změn. V sestavě Porta se od úvodní minuty objevil stoper Pepe a záložníci Herrera s Brahimim. Na hrotu anglického celku se trochu nečekaně objevil Origi a do zálohy se po dvouzápasové pauze vrátil Nizozemec Wijnaldum.

První poločas jasně v režii Porta, udeřil ovšem Liverpool

Porto se velkého favorita nezaleklo a hned v první minutě se málem mohlo radovat. Corona unikl na křídle Robertsonovi a jeho pokus jen těsně minul šibenici. Prvních pětadvacet minut zcela patřilo domácímu celku, vidět byl zejména útočník Marega, ale ani jednu ze svých šancí nedokázal zužitkovat. Liverpool byl pasivní a nic nenasvědčovalo tomu, že by to měli být právě Liverpoolští, kdo se ujme vedení. O to větší šok přišel ve 26. minutě, kdy tomu tak opravdu bylo. Manému byl při vstřelení branky odpískán offside, ovšem systém VAR celou situaci otočil a hostující fotbalisté se mohli radovat z úvodní branky zápasu. V nastaveném čase mohl přidat druhou branku Milner, ale jen těsně minul pravou tyč. Porto si vypracovalo v první půli patnáct střeleckých pokusů, ale ani jeden si nenašel cestu za záda Allisona.

Lekce z produktivity pro Porto nasměrovala Liverpool dál

V nastaveném trendu první půle pokračovalo i druhé dějství. Porto bylo aktivnější a hledalo skulinky v obraně Liverpoolu, ale marně. Pozorná obrana vedená Virgilem van Dijkem nepovolila a Liverpool čekal na brejky. Jeden takový se jim podařil v 65. minutě, po milimetrovém pasu od Alexandra-Arnolda skóroval Salah a de facto pohřbil naděje Porta na postup. Domácí se přeci jen dočkali branky v 68. minutě zásluhou Militaa, který se z malého vápna trefil hlavou přesně k tyči. Liverpool si vzal dvoubrankové vedení zpět o deset minut později. Henderson odcentroval a střídající Roberto Firmino tečoval míč přesně mezi nohy bezmocného Casillase. Výhru Liverpoolu pečetil v 84. minutě hlavou Virgil van Dijk.

Liverpool se v semifinále postaví proti Barceloně, první semifinálová klání jsou na programu za dva týdny.

 

FC Porto - Liverpool FC 1:4 (0:1)

Branky: 69. Militao - 26. Mané, 65. Salah, 77. Firmino, 84. Van Dijk. Rozhodčí: Danny Makkelie - Mario Diks, Hessel Steegstra (všichni NED).

FC Porto: Casillas - Militao, Pepe, Felipe, Telles - Otávio, Danilo, H. Herrera - J. M. Corona, Marega, Brahimi. Trenér: Conceicao S.

Liverpool FC: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, V. van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Fabinho, Milner - M. Salah, Origi, Mané. Trenér: Klopp J.

Zobrazeno 1357 krát
Naposledy upraveno: st., 17. duben 2019 23:48
Pro psaní komentářů se přihlaste