po., 11. prosinec 2017 18:25

Los evropských pohárů: Plzeň míří do Srbska, Češi v Basileji zkusí překvapit Manchester City

Viktorka slaví postup do playoff Evropské ligy Viktorka slaví postup do playoff Evropské ligy Zdroj: http://www.fcviktoria.cz/media_show.asp?type=1&media=1&id=3884&url=fotogalerie.asp&start=0&season=0&search=
Nyon – Fotbalisté Viktorie Plzeň znají svého soupeře ve vyřazovací části Evropské ligy. Dnešní los ve švýcarském Nyonu jim přiřkl Partizan Bělehrad. První zápas se odehraje 15. února právě na horké půdě srbského mistra. A i přes neúčast jakéhokoli českého týmu v Lize mistrů, může všechny národní příznivce zajímat i los této soutěže. Basilej, kde v základní sestavě pravidelně nastupují Tomáš Vaclík s Markem Suchým, se utká s momentálně vedoucím týmem Premier League, Manchesterem City.

oslava plzněDortmund, Celtic či Neapol. I s velkokluby takového rázu se mohla poměřit Viktorie Plzeň. A to i přes to, že díky výhře v izraelské Be’er Shevě si zajistila první místo ve skupině a tím pádem i nasazení do prvního koše. O postup mezi nejlepších šestnáct však bude bojovat na s „hrobaři“ z východu, jak jim tamní fanoušci přezdívají.

Cesta Bělehradu do této fáze soutěže se nerodila jednoduše. Nejprve tým kolem trenéra Miroslava Djukiče, který ve své hráčské kariéře působil například ve španělské Valencii, kterou později i trénoval, neuspěl v kvalifikaci o Ligu mistrů, kde nedokázal přejít přes řecký Olympiakos. Evropskou ligu si však už uniknout nenechal, když v kvalifikaci s přehledem porazil maďarský celek Videoton. Smutněji bylo po třech zápasech základní skupiny EL, kdy měl Partizan na kontě pouhé 2 body za 2 remízy. V dalších dvou zápasech ale prokázal své kvality a domácími výhrami nad Skenderbeu i bernskými Young Boys si zajistil postup mezi nejlepších dvaatřicet. Výprask od Dynama Kyjev (1:4) v posledním zápase ve skupině jim už radost nepřekazil.

Odveta se odehraje v Plzni 22. února.

Vaclík a Suchý budou čelit nejlepšímu útoku Anglie

Naopak fotbalový gigant čeká české hráče ve službách švýcarské Basileje. Anglický klub ve vlastnictví šejků ze Spojených arabských emirátů je v tomto duelu jasným favoritem. Vždyť prohra „Citizens“ v posledním zápase ve skupině na hřišti Šachtaru byla první po dlouhých jednadvaceti zápasech. Také proto s přehledem vládnou anglické lize a se čtyřiceti osmi góly jsou i nejsilnějším útokem ligy.

Osmnácti násobný švýcarský mistr ale jistě nehodlá dát nic zadarmo. Ve skupině vyhrál čtyři ze šesti zápasů a dokázal porazit i odvěkého městského rivala City, Manchester United. Trenér Wicky se bude určitě spoléhat na jasnou brankářskou jedničku Tomáše Vaclíka, který dokázal ve všech vítězných zápasech skupiny udržet čisté konto. Českou stopu ještě zvýrazňuje stoper Marek Suchý, který je dokonce kapitánem týmu.

Basilej nejprve přivítá svého soupeře na domácí půdě 13. února. Odvetné utkání se odehraje 7. března v Anglii.

Čechův Arsenal vyzve švédské překvapení, Lüftner jde na Atlético

Mezi dalšími českými zástupci v evropských pohárech jsou i Petr Čech a v Kodani působící Michael Lüftner. Arsenal se utká se senzací soutěže Östersundem a Kodaň změří síly se silným Atléticem Madrid.

Zobrazeno 2625 krát
Naposledy upraveno: út., 2. leden 2018 09:55
Pro psaní komentářů se přihlaste