čt., 9. březen 2017 21:14

Miloš Zeman bude znovu kandidovat na úřad prezidenta republiky

Miloš Zeman oznámil další kandidaturu Miloš Zeman oznámil další kandidaturu Zdroj: www.zpravy.aktualne.cz
Španělský sál Pražského hradu naplnil ve čtvrtek 9. března bouřlivý potlesk příznivců Miloše Zemana, kteří ho tak přerušili při klíčové větě potvrzující jeho kandidaturu na prezidenta.

Dlouho očekávaný projev na oslavu čtvrtého roku inaugurace potvrdil, co mnozí očekávali. Zeman bude v příštím roce kandidovat a stane se historicky prvním prezidentem České republiky, který se pokusí o prodloužení svého mandátu v přímé volbě. Oznámil to dnes na Pražském hradě.

„Můj předchůdce ve vedení sociální demokracie Jiří Horák, říkal jednu větu, kterou jsem si velmi dobře pamatoval. Ta věta zněla – politika nezná vděčnost. A já jsem celoživotním oponentem této věty. Proto jsem nesmírně rád, že jste tady, a proto bych chtěl říci, že jsem vám vděčný za vaši pomoc a podporu nejenom uplynulé čtyři roky, ale i před tím,“ oznámil příznivcům Zeman.

Odpůrci však na sebe nenechali dlouho čekat. Strany ODS, ANO i TOP 09 oznámily, že je Zeman nepřekvapil. „Já jsem přesvědčený o tom, že Česká republika si zaslouží lepšího prezidenta,“ komentoval situaci Martin Kupka, místopředseda ODS. „Věřím, že svobodný lid rozhodne, že nebude (Zeman) dalších pět let prezidentem,“ přidal se ke kritice Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09.

Sociolog Daniel Prokop ze společnosti MEDIAN označil také kandidaturu Zemana za očekávanou, ale dodal, že kdyby nekandidoval, ve volbách by mělo šanci na úspěch mnohem více potencionálních kandidátů.

„Zda budeme prezidenta podporovat v následujících volbách zatím není jisté, uvidíme po referendu. Tam se rozhodne, zda do voleb pošleme někoho z našich řad, mohly by jím být Martin Stropnický,“ řekl za ANO Richard Brabec, ministr životního prostředí.

„Nerad bych, aby se příští prezident bál projevit svůj názor, měl charisma láhve od okurek a byl obalený korektností,“ nechal se na svém projevu slyšet Zeman.

Zobrazeno 1831 krát
Naposledy upraveno: po., 13. březen 2017 11:41
Pro psaní komentářů se přihlaste