První ročník festivalu město zažije už v sobotu 16. dubna. Akce se účastní šest restaurací, které mají s přípravou syrečků dobré zkušenosti. Podávat se bude například pečená brambora s tvarůžkem, tvarůžkový guláš, hanácké tašky v syrnici, tvarůžkové šléšky s domácí slaninou a špenátovými listy a další speciality. K zahnání žízně se budou podávat produkty regionálních pivovarů, jako je Chomout, Kosíř nebo Litovel.
Tvarůžky k Hané neodmyslitelně patří. Svou tradici tu mají minimálně už od 15. století. „V tuzemské gastronomii je to jeden z nejspecifičtějších regionálních produktů, známý i za hranicemi České republiky. Věříme proto, že nový festival tuto tradiční regionální specialitu odpovídajícím způsobem oslaví a ještě zvýší její popularitu,“ říká náměstek primátora Pavel Urbášek.
Na dobré tvarůžky by návštěvníci měli zamířit hlavně na Horní náměstí. Tam na návštěvníky čeká farmářský trh a řemeslný jarmark. Syrečky budou vonět ale i na jiných místech. Gastronomickou přehlídku oživí soutěže, kvízy či koncerty. Na prvním ročníku vystoupí třeba hanácká bígbítová kapela Stracené Ráj nebo Hanácká mozeka Litovel se souborem Cholinka, který předvede pásmo hanáckých písní a tanců.