út., 4. prosinec 2018 20:54

Modrič obdržel ocenění pro nejlepšího fotbalistu planety

Luka Modrič přebírající trofej Luka Modrič přebírající trofej Zdroj: football365.com
Paříž - Fotbalový ročník 2017/2018 je po deseti letech prvním, kdy se na prestižním ocenění fotbalových novinářů neobjeví jména Messi, nebo Ronaldo. Ballon d'Or, tedy cenu pro nejlepšího fotbalistu roku, si ve Francouzské Paříži převzal záložník Realu Madrid, Luka Modrič.

Třiatřicetiletý Chorvat Luka Modrič v průběhu sezóny posbíral už řadu individuálních ocenění, mimo jiné zlatý míč za nejlepšího hráče mistrovství světa v Rusku a trofej „the Best“ asociace FIFA. Tyto mimořádné úspěchy vycházejí především z týmových výsledků, již počtvrté vyhrál Modrič v dresu madridského giganta Ligu mistrů a nefavorizované Chorvatsko dovedl jako kapitán až do finále již zmiňovaného světového šampionátu.

„Je to neuvěřitelný pocit a mám velkou radost, že jsem v takové společnosti. Stále si snažím uvědomit, že jsem se stal součástí výjimečných hráčů, kteří v historii získali Zlatý míč," řekl hned po vyhlášení. Vedle držitelů zavzpomínal také na Andrése Iniestu, Wesley Sneijdera, nebo Franka Ribéryho, kterým se titulu dosáhnout nepovedlo a své vítězství jim částečně věnoval.

Od roku 2008 anketě dominovali Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, každý si titul odnesl pětkrát. Zatímco Portugalský kanonýr skončil letos druhý, Argentinský vůdce Barcelony obsadil až páté místo. Třetí a čtvrtá pozice pak patřila mistrům světa z Francie Antoinu Griezzmanovi a Kylianu Mbappému. Druhý jmenovaný se také stal historicky prvním držitelem ceny Raymonda Kopy pro nejlepšího hráče do jednadvaceti let.

Zobrazeno 1422 krát
Naposledy upraveno: po., 10. prosinec 2018 10:03
Pro psaní komentářů se přihlaste