so., 20. duben 2019 23:20

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ INVESTUJE DO OPRAV SILNIC STAMILIONY KORUN

V Moravskoslezském kraji putují na opravy silnic stamiliony korun V Moravskoslezském kraji putují na opravy silnic stamiliony korun Zdroj: ČTK
Moravskoslezský kraj – Třetina cest Moravskoslezského kraje je ve špatném technickém stavu. Na jejich rekonstrukce a modernizace půjde letos přes 800 milionů korun. Největší a nejnákladnější dopravní stavby se týkají krajského města Ostravy.

Správa silnic Moravskoslezského kraje při vyhodnocování technického stavu silnic II. a III. třídy zjistila, že více než třetina cest je v havarijním stavu. Potřebná je také rekonstrukce mostů.

„Letos to bude přes 812 milionů korun, které se nám podařilo získat. Z krajského rozpočtu půjde na dopravní stavby přes 87 milionů korun. Z těchto peněz zaplatíme třeba stavbu kruhových objezdů v Krmelíně, Klimkovicích nebo Ludgeřovicích, protihlukové stěny za 3 miliony a 50 milionů korun dáme za souvislé opravy silnic II. a III. tříd včetně mostů. Z Mostního programu využijeme více než 160 milionů korun a další stovky milionů korun si vyžádají akce spolufinancované z evropských peněz,“ uvedl náměstek hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania.

Řidiči ale musí počítat s omezením provozu, opravy se neobejdou bez uzavírek a dopravních omezení. Krajský úřad ve spolupráci radnicemi, policií a dalšími partnery dělá maximum pro to, aby dopravní stavby co možná nejméně lidem narušovaly život.

„Přesto to ale bude chtít pevné nervy a emoce na uzdě. Vytvořit harmonogram prací, výluk a uzavírek, který by vyhovoval všem, je v nadlidských silách. Zvlášť, když zákon zakazuje v zastavěných oblastech pracovat v noci. Musíme dodržovat technologické přestávky a další pravidla a nařízení. Ale snažíme se tomu ideálu přiblížit. Komunikujeme s představiteli obcí a měst, budeme se snažit o maximální informovanost občanů, řidičů a návštěvníků, aby doprava v kraji byla co možná plynulá a bez kolizí. Využíváme k tomu sociální sítě, mobilní aplikace, dopravní zpravodajství. Například na Rádiu Dálnice běží specializovaná hlášení jen pro náš kraj, a další komunikační prostředky,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Zobrazeno 1361 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. duben 2019 00:04

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste