st., 2. prosinec 2015 14:50

Mrázek v NHL opět zazářil. V nájezdech vychytal Buffalo a slavil výhru

Michigan, Detroit - Český brankář v dresu Detroitu, Petr Mrázek, si stále hlasitěji říká o post trvalé jedničky v týmu Red Wings. V utkání s Buffalem Sabres vykryl 28 z 32 střel, v nájezdech pochytal všechny tři pokusy, a nakonec se s týmem radoval z výhry 5:4.

Detroit ještě ve druhé třetině zápasu vedl 3:1. Pak ale přišel nástup Sabres, kteří do druhé sirény snížili a hned ve druhé minutě třetí třetiny vyrovnali. O pět minut později už Buffalo šlo do vedení, které ale neudrželo a vyrovnávací gól Red Wings poslal zápas do prodloužení. V nastaveném čase Detroit přežil dlouhou přesilovku 4 na 3 a Mrázek předvedl několik důležitých zákroků. Gól v prodloužení nepadl, následný penaltový rozstřel český brankář opanoval, když pochytal všechny tři nájezdy hostů. Českého brankáře spoluhráči po zápase chválili hlavně za prodloužení. "Myslím, že oslabení 4 na 3 v prodloužení jsme zvládli dobře. Petr tam měl tři výtečné zákroky, to nás udrželo," řekl po zápase útočník Red Wings Justin Abdelkader.

Mrázek poprvé v sezóně inkasoval více než tři branky, což je úctyhodná bilance. V celkovém hodnocení brankářů mu patří 6. pozice. Stálé místo jedničky týmu si třiadvacetiletý ostravský rodák zatím nevybojoval. Hrdina loňské, byť neúspěšné cesty Detroitu za Stanley Cupem se pravidelně střídá s mnohem zkušenějším kolegou Jimmem Howardem. Statisticky jsou na tom oba brankáři skvěle, ale Mrázek přeci jen o trochu vede. "Je to ideální gólman. Je mladý, pohyblivý, má vynikající balanc a skvěle čte hru," hodnotí svého krajana Jiří Fischer, současný ředitel hráčského rozvoje Detroitu Red Wings.

V Mrázkovi roste výrazná brankářská opora českého týmu. V NHL předvádí úchvatné výkony. Zbývá tak jen otázka, kdy se prosadí i do národního týmu. V roce 2012 byl vyhlášen nejlepším brankářem juniorského MS. V květnu téhož roku si odbyl premiéru v seniorském týmu, když nastoupil na 10 minut v rozhodnutém zápase MS s Německem za stavu 8:1.

Pro Mrázka však byla pozice třetího brankáře týmu z roku 2012 zatím poslední příležitostí. Pokud bude i nadále podávat stejné výkony jako doposud, můžeme si být téměř jistí, že ho na mezinárodní scéně brzy spatříme.

Zobrazeno 1786 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 15:59
Pro psaní komentářů se přihlaste