ne., 27. duben 2014 13:42

Muzea a galerie lákají na noční program

Zlín - Zřejmě jen málokdo by spojoval první polovinu května s návštěvou muzea. Přesto je právě toto období pro exkurzi možná tím nejvhodnějším časem. 18. květen je v kalendáři zapsaný jako Mezinárodní den muzeí a více jak tři stovky těchto institucí v naší zemi si jej připomenou desátým ročníkem Festivalu muzejních nocí.

 

Zahájení 16. května letos připadlo Zlínu a v místním kulturním komplexu 14│15 BAŤŮV INSTITUT bude k vidění řada výstav. Do hlavní části programu se zapojí dvacet galerií, kaváren a muzeí po celém městě a jak už napovídá název festivalu, budou jim patřit pozdní večerní hodiny. „Počet účastníků i návštěvníků roste každým rokem a jsme za to rádi. Přilákáme tak i lidi, kteří by jinak do muzea nebo galerie možná nikdy nezašli.“ řekla Anna Komárková, výkonná ředitelka Asociace muzeí a galerií.


Mimo komentované prohlídky si organizátoři připravili soutěže a výtvarné dílny, které jistě nalákají především rodiče s dětmi.  Vystupovat bude hned několik živých kapel, tanečních skupin a v úvodu předvede kouzelnickou show Jiří Hadaš. U budovy 15 bude k vidění videomapping – speciální promítání přímo na fasádu. V průběhu noci mohou zájemci výjimečně navštívit i hrad v Malenovicích. Vstup do muzea, na všechna výstaviště i do ostatních prostor bude zdarma.


Festival se ve dnech následujících po slavnostním zahájení přesune do dalších měst, mimo jiné do nedalekého Uherského Hradiště. Zdejší Slovácké muzeum oslavuje své sté narozeniny a na 31. května si jeho vedení připravilo bohatý program včetně světelné show a oživlé expozice.  Ukončení se bude konat tradičně v Praze, kde 14. června proběhne Pražská muzejní noc. Celý festival má své protějšky ve většině evropských zemí i na jiných světadílech. První muzejní noc proběhla v roce 1997 v Berlíně.

 

foto: Cz-museums.cz

Zobrazeno 1566 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48
Pro psaní komentářů se přihlaste