pá., 28. květen 2010 08:19

Můžeme svůj osud ovlivnit myšlenkou?

Kladně by na tuto otázku odpověděla vedoucí pobočky kulturní asociace Nová Akropolis, Mgr. Petra Goliášová, která zde ve čtvrtek 27. května 2010 přednášela na téma „Síla imaginace“.

„Imaginace je schopnost uniknout z úrovně skutečného do úrovně domnělého,“ vysvětlila Goliášová a pokračovala, právě tento únik do nereálna má ovlivnit naše skutečné já. „Když něco chceme, musíme si to každý den představovat,“ tvrdí. Že její slova nejsou jen výmyslem, potvrzují četné průzkumy.

Podstatnou část své řeči věnovala přednášející harmonii duše. Podle tradice řecké filozofie se člověk skládá ze tří částí – těla, duše a božského ducha. Stejně jako o své tělo se musíme starat i o duši, která se tak stane mostem k „božské části člověka“. Hudbou, četbou a vhodným prostředím dosáhneme toho, že naše duše dosáhne harmonie s myšlenkami. „Stáváme se podobní tomu, o čem rozjímáme,“ citovala přednášející starověké řecké filozofy.

Některé z rad ohledně vůle by ve zkouškovém období ocenil každý student. „Když začneme víc věcí najednou, nestihneme nic. Každá dokončená věc nám dává pocit vítězství a utváří naši vůli.“

Přednáška čerpala nejen z východních náboženských systémů, objevovaly se četné odkazy na starověkou i novověkou filozofii a především ruskou filozofku Helenu Petrovnu Blavatskou, jejíž názory ovlivnily současné hnutí New Age.

Panovala příjemná atmosféra a ačkoliv nedošlo během přednášky ani po ní k diskuzi, přednášející neztrácela kontakt s publikem a během krátké přestávky se posluchači mohli na cokoliv individuálně zeptat. Jednalo se o poslední přednášku Nové Akropole v měsíci květnu, v červnu však pásmo naučných prezentací pokračuje včetně několikatýdenního kurzu „Filozofie a metafyzika“.


Fotozdroj: http://www.akropolis.cz

Zobrazeno 2390 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste