pá., 11. listopad 2022 12:26

Na Blanensku se uskutečnil tradiční výlov rybníka Olšovec

Rybáři na prvním ranním zátahu Rybáři na prvním ranním zátahu Zdroj: Lucie Mazurková
Poslední říjnový víkend se stejně jako každý rok uskutečnil výlov rybníka Olšovec v Jedovnicích na Blanensku. Rybáři dne 28. října brzy ráno provedli první zátah a z dlouhé rybářské sítě vytáhli velice slibný úlovek, který tuto událost slavnostně započal.

Že oblast touto událostí žije, dokazují velké davy rodičů s dětmi, kteří se sjeli z širokého okolí, aby si tuto podívanou nenechali ujít. Vidět sehranou partu rybářů, jak se prodírají bahnem, plují na pramicích a nahání ryby do sítě pomocí tradičních tyčí tzv. klik, je zážitek. „Můj tatínek je rybář, takže k těmto věcem jsem už od mala tíhla. Jsem tady letos už po druhé a určitě si to nenechám ujít ani příští rok," říká návštěvnice Michaela Kocmanová.

Cestu ke hrázi U Bašty lemuje spousta stánků s jídlem, pitím, domácími produkty a výrobky. Největší popularitu si získaly rybí hranolky a langoše. Nouzi o zábavu neměli ani ti nejmenší, neboť v areálu nechyběl kolotoč, nebo třeba trampolíny. Většina návštěvníků zde však mířila za účelem koupě rybích specialit. Jedovnický kapr je vyhlášen svou chutí, jelikož v rybníce dorůstá na přirozené stravě bez dokrmování.  A ačkoliv si k jeho získání museli lidé vyčkat dlouhé fronty, nálada neklesla, a všichni se i tak dobře bavili.

V průběhu dvou dní rybáři provedli celkem 6 vyčerpávajících zátahů a pomocí podběráků vytáhli z rybníka kolem 15 tun ryb. Mezi úlovky, které byly možné si zakoupit, patřili kapři, candáti, okouni, sumci, amuři a štiky. Všechny ryby se bleskově prodaly a akce sklidila velký úspěch jako každý rok.

Zobrazeno 361 krát
Naposledy upraveno: so., 12. listopad 2022 20:41

Související články

Pohádková cesta podzimním lesem
  čt., 29. říjen 2015 20:10
Pro psaní komentářů se přihlaste