st., 10. prosinec 2014 00:59

Na Filipínách udeřil další tajfun, tentokrát Hagupit

Filipíny - Souostroví Filipín v posledních dnech sužuje běsnění tajfunu Hagupit, který si doposud vyžádal nejméně 21 mrtvých. Silná bouře odřízla statisíce Filipínců od dodávek elektrické energie. Vytrvalé dešťové srážky způsobují rozsáhlé záplavy, ve vnitrozemí sesuvy půdy. 

 

Tajfun dorazil na východní pobřeží již o víkendu. Vítr dosahoval rychlosti bezmála 200 km/h. Město Dolores na východě země zůstalo bez elektřiny. Bouře vyvracela stromy a vítr pustošil lidská obydlí. Právě ve městě Dolores zabil padající strom jednoho člověka. Před bouří uteklo až milion lidí. Uchýlili se do velkých sportovních hal nebo kostelů, kde se snaží bouři v bezpečí přečkat.

S postupem přes pevninu ztrácí tajfun na síle. V pondělí se přiblížil k filipínské metropoli Manile. Podle BBC město uzavřelo školy i státní úřady. Omezení služeb se dotklo i letecké dopravy. V centrální části země uzavřeli z důvodu velmi nepříznivých povětrnostních podmínek 6 letišť.

Úřady tvrdí, že se na tajfun Hagupit dopředu připravily. Nasadily záchranné týmy stejně jako dobrovolníky, kteří pomáhají s odklízením škod a s distribucí potravin do postižených oblastí.

Loni v listopadu zasáhl Filipíny tajfun Haiyan, který připravil o život skoro 6 tisíc lidí, další 4 miliony lidí zůstaly bez střechy nad hlavou. Rychlost větru dosahovala až 275 km/h. Nejvíce zničeným městem se tehdy stalo přístavní město Tacloban, v provincii Leyte. Město sužovalo silné vlnobití. Tajfun vytvořil na některých místech až patnáctimetrové vlny. Ty fatálně zničily terminál letiště a zcela odplavily obydlené pobřežní oblasti.


Zdroj fotografie: static.polskieradio.pl 

Zobrazeno 1702 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 01:45
Pro psaní komentářů se přihlaste