ne., 13. březen 2022 10:36

Na Knižním festivalu Ostrava vystoupila řada českých osobností, cenu Český bestseller si odnesl Patrik Hartl

Patrik Hartl při předání ceny Český bestseller Patrik Hartl při předání ceny Český bestseller Zdroj: ČTK
Ostrava - Během dvoudenního Knižního festivalu Ostrava na Černé louce vystoupilo mnoho spisovatelů, herců i novinářů. Program byl plný autogramiád, přednášek a debat. Připravené byly i workshopy, na kterých si návštěvníci mohli vyzkoušet například moderní kaligrafii. Večer v pátek 11.3. byl věnován předávání cen Český bestseller pořádaný společností KNIHCENTRUM.cz, hlavní cenu si odnesl Patrik Hartl. Čtenáři oceněná však byla Karin Lednická.

Knižní festival Ostrava měl letos bohatý program. V areálu Černé louky v centru Ostravy se ve dvou dnech, 11. - 12. 3., konala spousta přednášek, debat, autorských čtení, křtů knižních novinek či autogramiád spisovatelů, novinářů, režisérů, herců a jiných významných českých osobností. Tváří Knižního festivalu byl herec Norbert Lichý, proslulý nejen na ostravské divadelní scéně, ale i jako herec filmový a seriálový. Mimo to patří mezi aktivity Lichého také namlouvání audioknih. 

Ze sféry spisovatelské jsme mohli potkat Jiřího Březinu, autora detektivního žánru, nebo například Markétu Lukášovou, spisovatelku a bývalou redaktorku. Přijela i Halina Pawlovská, která je spisovatelkou a zároveň herečkou a moderátorkou. Podobně je na tom i Albert Čuba, který se kromě herectví, režie a řízení ostravského Divadla Mír dal i na dráhu spisovatele. Pozvání přijala také řada osobností z novinářského prostředí jako například ředitel Deníku N Ján Simkanič, zpravodaj serveru Aktuálně.cz Ondřej Soukup nebo Martin Groman, o kterém se v poslední době mluvilo hlavně v souvislosti s podcastem Přepiště dějiny, na němž spolupracuje s historikem Michalem Stehlíkem. 

Přestávky v programu návštěvníci mohli využít účastí ve workshopech. Oba dny probíhaly kurzy základů moderní kaligrafie s Veronikou Kaletovou, zakladatelkou kurzů Milujeme krasopsaní, a to vždy od deseti hodin dopoledne. Jeden takový kurz trval čtyřicet pět minut a mohlo se ho účastnit pět zájemců. Na jiném stánku se vyráběly záložky do knih, také bylo možné si vyzkoušet šití knižních vazeb a připraven byl i workshop ve spolupráci s ostravským projektem Fajna dilna, který přibližuje řemesla široké veřejnosti tím, že si lidé sami dané řemeslo vyzkouší. Na Knižním festivalu měli připraveno konkrétně malování na látkové tašky. V rámci iniciativy Celé Česko čte dětem byl na veletrhu také čtecí koutek. Samozřejmě po dobu celého festivalu se daly zakoupit knihy, které některá nakladatelství prodávala se slevou až 20 %.

Páteční večer byl věnován předávání cen Český bestseller za loňský rok, které si převzalo deset nejprodávanějších autorů v Trojhalí Karolina. „Ceny Český bestseller vyjadřují uznání tvůrcům čtenářsky nejžádanějších titulů v rámci knihkupectví a e-shopu KNIHCENTRUM.cz. Vlastní kategorii mají rovněž audioknihy prodané prostřednictvím služby Audioteka," uvedla jednatelka společnosti KNIHCENTRUM.cz Šárka Besedová pro ČTK. Celkovým vítězem se stal Patrik Hartl se svým románem 15 roků lásky, odnesl si krom skleněné plakety také sošku navrženou českým sochařem Olbramem Zoubkem. Naopak cenu čtenářů, kteří hlasovali internetově na webové adrese www.ceskybestseller.cz, si vysloužila Karin Lednická s druhým dílem románu Šikmý kostel.

Zobrazeno 763 krát
Naposledy upraveno: ne., 13. březen 2022 20:41
Pro psaní komentářů se přihlaste