čt., 28. duben 2022 21:48

Na náměstích českých měst zněla jména obětí holocaustu

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu - Jom ha-Šoa 2022 Veřejné čtení jmen obětí holocaustu - Jom ha-Šoa 2022 Zdroj: web Institutu Terezínské Iniciativy
V českých městech proběhla připomínková akce Veřejné čtení jmen obětí holocaustu neboli Jom ha-šoa, která má šířit povědomí o historii holocaustu a připomenout osudy židovských obětí.

Den holocaustu a hrdinství si v České republice dnes připomnělo 24 měst. Zazněla jména žen, dětí a mužů, kteří byli nacisty označeni za rasově méněcenné a na základě norimberských zákonů nespravedlivě perzekuováni, pronásledováni, mučeni a zavražděni.

Po dvou letech, kdy akce probíhala vzhledem ke koronavirové pandemii online, se již mohla uskutečnit ve veřejných prostorech v centrech měst. Jednalo se o 17. ročník akce, pořádaný Institutem Terezínské iniciativy pod záštitou velvyslanectví Státu Izrael v České republice.

„Jsme rádi, že se nám podařilo zachovat tuto významnou akci, která si našla své místo ve veřejném prostoru,“ říká Tomáš Kraus, ředitel Institutu Terezínské iniciativy. „Je tragické, že obdobu událostí, které si připomínáme a které mnozí z nás znají jen z učebnic, nyní sledujeme téměř v přímém přenosu, a to jen nedaleko od nás.“

Informace o obětech pochází z databáze, kterou vytvořil a provozuje Institut Terezínské iniciativy jako jeden ze svých hlavních projektů. Každý účastník akce vždy obdrží seznam asi 6 osob, kdy každý záznam obsahuje jméno, příjmení, rok narození a místa – ghetta a koncentrační tábory, ve kterých byla dotyčná osoba vězněna. K akci se může připojit každý, vyslovit jména nahlas a veřejně vrátit tak zapomenuté, nevinné oběti lidské nenávisti.

V roce 2006 se konala první veřejná akce Jom ha-šoa v Praze na náměstí Míru, kterou pořádala Česká unie židovské mládeže a Institut Terezínské iniciativy. Od roku 2014 se akce koná také v dalších městech – v Brně, Liberci, Olomouci, Kutné Hoře. Postupně se přidávají další města a obce.

Pro vzpomínku obětí holocaustu a hrdinství byl stanoven termín, kdy nastalo povstání Židů ve varšavském ghettu v dubnu roku 1943.

Zobrazeno 354 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 22:04
Pro psaní komentářů se přihlaste