pá., 1. prosinec 2017 18:46

Na vánočních trzích v Postupimi se našly výbušniny

Vánoční trhy v Postdamu 2012 Vánoční trhy v Postdamu 2012 Zdroj: https://www.flickr.com/photos/30845644@N04/8305576067
Postupim – Část vánočních trhů v Brandenburgerstrasse v centru Postupimi se musela v pátek 1. prosince evakuovat kvůli nálezu výbušného zařízení. Místní policie okamžitě požádala o pomoc specialisty, kteří dle prohlášení tiskové mluvčí německé policie provedli rentgenové snímaní, ze kterého zjistili, že se uvnitř nachází hřebíky. Kromě nich se uvnitř nacházely i baterie a vodiče. Je velice pravděpodobné, že se jednalo o bombu domácí výroby.

"Podezřelý balíček o přibližné délce 50 a šířce 40 centimetrů údajně jako první nahlásil zaměstnanec pracující v místní lékárně. Následně byl odnesen do lékárny, kde uvnitř byly nalezeny podezřelé dráty a přístroje," řekl místopředseda policejní mluvčí Peter Meyritz pro Potsdamer Neueste Nachrichten. Dle výpovědi nejmenovaných svědků někdo objekt nasadil na dětský kolotoč umístěný na vánočním trhu.

Ministr vnitra pro Brandenbursko Karl-Heinz Schröter uvedl, že policie prozkoumá oblast v případě, že by existovalo více zařízení. Oblast tedy velmi pravděpodobně zůstane ještě nějakou dobu uzavřena a to včetně několika silnic. Policie naléhá na místní občany, aby se vánočním trhům prozatím vyhýbali.

Po loňském útoku na berlínský vánoční trh je policejní přítomnost zvýšená v městských centrech po celém Německu a kolem některých vánočních trhů se objevují bariéry. Německé ministerstvo vnitra uvedlo tento týden, že riziko útoku na jeho území nebo v Evropě je stále velmi vysoké.

Zobrazeno 1877 krát
Naposledy upraveno: pá., 1. prosinec 2017 23:36
Pro psaní komentářů se přihlaste