út., 7. únor 2017 12:48

Narkobaron „Prcek“ trest smrti nedostane, hrozí mu však doživotí

Joaquín Archivaldo Guzmán Loera Joaquín Archivaldo Guzmán Loera Zdroj: www.newyorker.com
New York – Dlouhá kolona policejních vozidel dovezla v pátek 3. února před soud mexického narkobarona Joaquína Guzmána přezdívaného El Chapo (Prcek). Soudce si vyslechl kritiku na špatné podmínky ve vězení.

"Prcek" čelí v USA dohromady 17 obviněním, mezi které patří obvinění z vraždy, pašování drog či nelegální držení zbraně. Mexiko ho v lednu vydalo Spojeným státům americkým, až když bylo jisté, že trest smrti nepadne, mexická jurisdikce ho totiž nepovoluje. Guzmán se tak ocitl ve věznici na Manhattanu, která nese nálepku „horší než Guantanamo“. Ve věznici je asi osm set vězňů a v bloku pro nejhorší případy dozorci svítí světly po celý den jen s krátkými přestávkami, proto si mnoho vězňů stěžuje na zhoršený zrak. Zde tráví Guzmán 23 hodin denně v totální izolaci a dokonce i poslední soudní líčení soud naplánoval bez Guzmánovy fyzické účasti - pomocí videohovoru. "Prcek" je totiž znám svými útěky.

V 90. letech ho mexický soud poslal za mříže za vraždu a obchod s drogami na 20 let. Z věznice s maximální ostrahou utekl po osmi letech roku 2001 v policejní dodávce na svoz špinavého prádla. Tehdy na jeho útěku pracovalo 170 strážných a policistů. Před úřady utíkal celých třináct let, čímž jej veřejnost začala označovat druhým nejhledanějším mužem na Zemi. Tím prvním byl Usáma bin Ládin.

V roce 2014 skončil šéf drogového kartelu Sinaloa v mexické věznici El Altiplano. S kamerovým systémem v cele a s elektronickým náramkem se tak stal nejhlídanějším vězněm. Téměř od Guzmánova příchodu však bachaři pracovali na jeho útěku. Po roce se jim podařilo vyhloubit 1,5 kilometru dlouhý tunel, který vedl přímo z Guzmánovy cely. V tunelu bylo osvětlení, klimatizace a transport zajistila motorka na kolejích.

V lednu minulého roku Guzmána dopadli policisté v jeho sídle a při razii zastřelili jeho pět kumpánů. K úspěšné akci policie dopomohli také filmoví producenti, jelikož o sobě chtěl narkobaron natočit film. Podle prokuratury mu nyní hrozí doživotí.

Zobrazeno 2516 krát
Naposledy upraveno: st., 8. únor 2017 18:03
Pro psaní komentářů se přihlaste