út., 6. prosinec 2016 11:47

Návrat na biatlonový trůn! Koukalová vyhrála v mrazivém Östersundu stíhačku

Gabriela Koukalová, Laura Dahlmeierová a Dorothea Wiererová na stupních vítězů Gabriela Koukalová, Laura Dahlmeierová a Dorothea Wiererová na stupních vítězů Zdroj: https://www.facebook.com/biatlon.cz
Östersund - Královna loňské biatlonové sezony Gabriela Koukalová ve svém třetím individuálním závodu vystoupala na nejvyšší stupínek. Stalo se tak v nedělním stíhacím závodě na 10 kilometrů, do kterého Koukalová vybíhala ze třetího místa. Úspěch zaznamenaly i další tři české závodnice. Puskarčíková skončila osmá, Charvátová dvanáctá a Veronika Vítková doběhla na sedmnáctém místě.

Sobotní sprint nemohl nikoho nechat na pochybách, že největší kandidátky na celkové vítězství v této sezoně jsou ve formě již od prvních závodů. Všechny favoritky (snad jen vyjma Italky Wiererové, která skončila „až“ devatenáctá) se seřadily na prvních čtyřech příčkách a ze stejných pozic vybíhaly i do nedělního závodu. Ten nejlépe odstartovala česká závodnice, když na první střelecké položce na rozdíl od vítězky sprintu Dorinové-Habertové a druhé Mäkäräinenové nechybovala a dostala se do vedení.

Druhý okruh se nesl ve znamení stálého udržování náskoku před nebezpečnou lídryní světového poháru, Němkou Laurou Dahlmeierovou. Koukalová se nikam nehnala, což se ukázalo na střelnici, kde svou věčnou soupeřku přestřílela a vybudovala si zhruba půlminutový náskok. Česká biatlonová jednička i nadále jela v pohodě a náskok si upevňovala. Jediné zaváhání přišlo na první střelecké položce vestoje, kdy hned první ranou minula a dala tak šanci ostatním závodnicím, aby se přiblížily. Němka toho nevyužila a také chybovala, ale zezadu se začala tlačit rychlá Finka Mäkäräinenová, která odstřílela bez chyby a začala na Koukalovou doléhat.

Bohužel pro ni, čtvrtý okruh ji pravděpodobně stál mnoho sil, které chyběly při poslední střelbě. Běžecky sice na Koukalovou stáhla více než deset vteřin a na závěrečnou střelbu přijela pouze s nepatrnou ztrátou, ale dva minuté terče znamenaly konec naději na pódiové umístění. To Koukalová pokračovala ve své krasojízdě. V pohodě si poradila s pěti terči a do závěrečného okruhu vybíhala se zhruba dvacetivteřinovým náskokem před Dahlmeierovou a bezchybnou Wiererovou. Němka sice stahovala ztrátu, ale Gabriela Koukalová si zkušeně hlídala dostatečný odstup a s úsměvem od ucha k uchu a možná lehce překvapená projela cílem první a vrátila se tak na příčku, která ji po minulé sezoně patří. Druhá doběhla Dahlmeierová, která tak zůstává v čele světového poháru teď již před Koukalovou a třetí doběhla Italka Wiererová. Naše další závodnice si díky dobrým střelbám a rychlému běhu všechny polepšily. Do první desítky se ještě vešla osmá Eva Puskarčíková. Lucie Charvátová konečně dobře zastřílela a vybojovala dvanácté místo a Veronika Vítková se posunula z pětatřicáté příčky díky výbornému běhu na sedmnácté místo. České závodnice tak mohou být spokojené a příští týden ve slovinské Pokljuce se máme na co těšit. 

Tam se Češkám totiž daří zpravidla daleko více...

Zobrazeno 2360 krát
Naposledy upraveno: út., 6. prosinec 2016 15:08
Pro psaní komentářů se přihlaste