st., 2. únor 2011 00:29

„Nedávejte domácím mazlíčkům rozinky!“ radí nový projekt o toxických látkách

Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně (VFU) a Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) spustily koncem roku 2010 novou on-line databázi www.vettox.cz, kde se chovatelé domácích zvířat mohou dozvědět, s jakými jedovatými látkami může jejich mazlíček přijít do styku a jak v případě otravy postupovat.

Jedná se o nekomerční projekt financovaný děkanátem Fakulty veterinární hygieny a ekologie na VFU, a na rozdíl od jiných internetových poraden zde najdete pouze pravdivé a ověřené informace, neboť do databáze přispívají pouze vědci a odborníci. Neslouží však k řešení akutních případů, její funkce je spíše preventivní. Stránky jsou rozděleny na dvě části.

 

V toxikologické je seznam nebezpečných látek, které se běžně vyskytují v našem okolí a s nimiž mohou zvířata snadno přijít do styku. U každé látky je uvedeno, jaké hrozí při pozření či zasažení nebezpečí a jak v takových případech reagovat. Například se dozvíme, že pro psy může být smrtelným pozření většího množství obyčejných rozinek či hroznů.

Ve farmakovigilanční části je seznam léků, na jejichž účinek jsou různá zvířata různě citlivá. Typickým příkladem látky jsou psí přípravky proti klíšťatům a blechám s obsahem permethrinu. Přestože u psů se používají s úspěchem, pro kočky jsou tyto přípravky velice nebezpečné, může je otrávit i malé množství – někdy jen stačí, aby přišly do kontaktu s takto ošetřeným psem. Ze stránek je také možné zasílat dotazy ohledně jedovatých látek přímo vědcům a odborníkům. Pro přístup do databáze je potřeba se přihlásit na www.vettox.cz.

 

zdroje:
www.vettox.cz
www.osel.cz

Zobrazeno 2823 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste