so., 6. prosinec 2014 21:10

Nevole vůči prezidentovi stále trvá

Prezident České republiky, Miloš Zeman, je již několik týdnů pod velkým tlakem ze strany občanů. Sedmnáctý listopad tohoto roku se místo oslav pětadvacetiletého výročí Sametové revoluce proměnil v mohutnou demonstraci proti hlavě státu. Občanům vadí především Zemanovo vystupování, jehož poslední kapkou byly ony dnes již „slavné“ vulgarismy z Lán. 

 

Nejvýraznějším projevem odporu pak byl několikatisícový dav, který se sešel symbolicky na Národní třídě. Lidé, kteří ztratili důvěru ve svého prezidenta, zde ukázali Zemanovi „červenou kartu“ a jednohlasně ho vyzvali k odstoupení z funkce.

Protest na Národní třídě byl klidný a nevulgární. Dav se dovolával odstoupení Miloše Zemana a skandoval hesla podobná těm před 25 lety. Organizátoři promluvili na pódiu o tom, proč se akce koná, vysvětlili, s čím nesouhlasí, a poté vyzvali přítomné demonstranty, aby pozvedli červené karty.

Celá akce trvala jen necelou půlhodinu. Podle organizátora akce Martina Přikryla však byla dostatečně důrazná. Dle jeho následného vyjádření na facebookové stránce, kterou založil, nečekal takovou účast a je rád, že lidé nejsou lhostejní k tomu, co se kolem nich děje.  

Prvního prosince pak na „červené karty“ navázala akce, kdy se odpůrci oblékli do červených oděvů. Veškerá organizace těchto akcí probíhala na sociálních sítích a čítala dohromady přes sedmdesát tisíc zúčastněných. 

Po internetu také obíhá manifestační petice za odstoupení současného prezidenta ČR, kterou podepsalo již více než sto tisíc lidí. Několik následujících měsíců ukáže, jestli se občané dočkají změny, po které volají.

Zobrazeno 1234 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad -0001 00:09
Pro psaní komentářů se přihlaste