st., 4. listopad 2015 15:49

Blíží se Noc divadel

Olomouc - Letos u nás noční divadelní scéna ožije v podvečer 21. listopadu. Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre a v České republice se koná již potřetí. Tento projekt se snaží zviditelnit českou divadelní scénu a dostat ji tak do povědomí publika. Divadlo se představuje ve své netradiční formě tvořivým způsobem. Vše je doplněno doprovodným program, v němž nechybí například ani koncerty, autorská čtení či projekce filmů a inscenací.

Ani sama Olomouc nezůstává pozadu. Projektu se účastní Divadlo Tramtárie, které nabídne divákům 1. reprízu legendární povídky Růže pro Algernon a detektivní hru Místo činu: Tramtarie. Moravské divadlo Olomouc si připravilo pro diváky romantickou komedii Noc na Karlštejně a v rámci doprovodného programu budou mít návštěvníci možnost vyfotit se s umělci baletu, operety či činohry. V Divadle na cucky se můžete těšit na Improshow Divadelního spolku ÚLET a improvizační skupiny O.L.I.V.Y. nebo na Otevřenou hodinu s Cirkusem LeVitare. Bývalý jezuitský konvikt se ve spolupráci se studentskými spolky působících v Uměleckém centru UP promění v jedno velké jeviště. Pro diváky je připraveno putování po budově, kde diváci můžou narazit například na divadelní soubor Nabalkoně, Absent 90´s či na divadelníky z Ansámblu Oz!. Nebudou chybět ani doprovodné akce. Můžeme se těšit na živou produkci kapel Travis McMuffin a Rabachol Orchestra, filmové projekce, výstavu divadelních plakátů spolku STUART a rozhlasové hry ve studiu univerzitního rádia UP AIR.

Letos si olomoucká divadla připravila pro návštěvníky společný program. Návštěvníci si budou moci sami vyzkoušet, jaké to je být hercem. Každý v rámci interaktivní hry obdrží kartičku, na kterou dostane razítko při splnění úkolů. Ty na ně čekají ve všech výše zmiňovaných divadlech. Vyhlášení vítěze proběhne v Moravském divadle ve 23:00, kde proběhne i vyvrcholení Noci divadel v podobě After party s živou kapelou, ve které si zazpívají herci ze všech olomouckých divadel. Cílem projektu je ukázat olomoucká divadla jako spolupracující provázaný celek.

Už v přechozích letech se ukázalo, že síla divadla je obrovská. Proto se Institut umění - Divadelní ústav, hlavní organizátor této akce v České republice rozhodl, že některé doprovodné akce budou věnovány sociálně slabším nebo zdravotně handicapovaným lidem. Nepřehlíží ani uprchlickou krizi. Je připraven workshop na výrobu jednoduchých loutkových divadel. Ty jsou primárně určeny dětem Noci divadla, které budou tyto loutkové polotovary dotvářet. Poté budou zaslány do uprchlických zařízení v ČR.

Třetí listopadovou sobotu se tak Česká republika promění v jedno velké netradiční představení, v němž hlavní roli hraje divadlo. 

Zobrazeno 1426 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 16:55
Pro psaní komentářů se přihlaste