ne., 30. říjen 2016 15:19

Noc divadel opět chystá spoustu netradičních zážitků

Noc divadel 2015 Noc divadel 2015 Zdroj: Archiv www.nocdivadel.cz
Olomouc - Třetí listopadová sobota bude letos opět patřit divadlům. Workshopy, prohlídky divadelních zákulisí, diskuze s herci či režiséry nebo třeba interaktivní představení - Noc divadel nabízí návštěvníkům možnost poznat divadla z jiného úhlu pohledu nebo se podívat na místa, kam se běžně nedostanou. Mezinárodní kulturní akce European Theatre Night už počtvrté dorazí i do České republiky a tentokrát připadá na 19. listopadu.

V loňském roce se do projektu zapojilo 130 divadel a divadelních souborů z 36 měst po celé České republice a letos by jich mělo být zase o něco víc, nově se například zapojí i Muzeum umění Olomouc - Divadlo hudby.

Olomoucká divadla si na tuto příležitost připravila bohatý program, Noc divadel se tu uskuteční na pěti různých scénách. V Divadle hudby se o program postará improvizační soubor Olivy, ten představí delší scénky, které budou diváci mít možnost ovlivnit vlastními nápady. Na jevišti se s nimi vystřídají hudebníci z kapely Blue Apple a půjde taktéž o improvizaci – jejich hudební projev má vycházet z aktuální atmosféry v sále a přinést tak divákům neopakovatelný zážitek.

Nová Akropolis Olomouc nabídne pohled za oponu maňáskového divadla a workshop hereckých cvičení, kde se návštěvníci naučí něco o práci s dechem a hlasem, artikulaci a výslovnost, práci s emocemi, umění gest a mimiky, vzájemnou spolupráci a cvičení z psychologie, a vše zakončí realizace krátké divadelní scénky.

V uměleckém centru Univerzity Palackého na Konviktu začne program představením studentského divadelního souboru Nabalkoně, který představí muzikálovou pohádku Stojí hruška, poté bude následovat zahájení výstavy Film a divadlo na Konviktu a vysílání rádia UP AIR. Na závěr se můžou návštěvníci těšit na koncert, občerstvení, autorské čtení nebo promítání krátkých filmů od spolků Absent 90´s a Nabalkoně.

Divadlo Tramtárie plánuje na Noc divadel interaktivní hru, která účastníky zavede do tradičních i netradičních divadelních prostor a nabídne jim možnost zažít atmosféru jejich nejnovějších inscenací. Diváci tak poplují na loďce ze Starce a moře, ocitnou se v Továrně robotů z R.U.R., nebo budou muset vypít drink v baru z inscenace Druhý život Veroniky, aby objevili tajemné předměty a díky nim vyluštili zašifrovanou tajenku.

Divadlo na cucky nabídne dramatický kurz pro seniory na rozvoj hereckých a jevištních dovedností, který má ukázat, že i v pozdním věku se dá začít s divadlem. Další kurz bude zaměřený na rozvoj komunikace a sebeprezentace a následovat bude ukázka z cyklu tzv. „kreativních dílen“, dramatických kurzů pro děti, které je seznamují s různými způsoby uměleckého vyjadřování. Program zakončí společná hra ve spolupráci s Divadlem hudby, Divadlem Tramtarie a Uměleckým centrem Univerzity Palackého. Pokud se návštěvníkům podaří za odpoledne a večer projít všechna divadla, mohou i soutěžit o pěkné ceny.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který vznikl před osmi lety a v současnosti se ho účastní více než 153 evropských měst. V České republice začala tradice společného divadelního svátku v roce 2013 pod zajištěním Institutu umění Divadelního ústavu.

Zobrazeno 1982 krát
Naposledy upraveno: po., 31. říjen 2016 18:53
Pro psaní komentářů se přihlaste