st., 4. prosinec 2013 10:48

Noční studovna se po dvou měsících provozu s velkým zájmem nesetkala, zkouškové období by to mělo změnitit

Blíží se zkouškové období a mnoho studentů se učí dlouho do noci, což může vyvolávat rozepře se spolubydlícími, kteří chtějí spát. Pro tyto situace univerzitní knihovna otevřela prostory pro noční studenty.

Noční studovna je v provozu již tři měsíce. V dnešní době průměrně deset za noc. Studenti tuto studovnu nevyužívají tolik, jak by se očekávalo, pracovníci univerzitní knihovny ale věří, že v období zkoušek a zápočtů se situace změní. Noční služba má však se studovnou spíše starosti, podle jejich slov poslední studenti odchází k půlnoci. Po ní zůstávají jen spící studenti, kteří využívají studovnu jako azyl, a hlídači nevědí, jak si s nimi poradit.

"V noční studovně trávím hodně času, především když se potřebuji dlouho učiti," komentuje otevření studovny student Ondřej Kiedroň. Uživatelé ji hodnotí pozitivně a myslí si, že studovna je vynikající nápad. Berou tyto nové prostory jako plus, když nemají klid na učení nikde jinde. Většina však s koncem otevírací doby univerzitní knihovny odchází. Za mínus studenti považují, že není přístup k prezenčním knihám z univerzitní knihovny. Pokud si však noční studovna povede dobře, budou přístupné v příštím roce další místnosti, slíbil rektor.

"Myslím, že otevření noční studovny byl vynikající nápad. Jen mi vadí, že provozní doba studovny a knihovny nenavazuje. Klidně bych se učil dva dny v kuse, ale takhle musím na dvě hodiny někam odejít," vyjádřil se David Březina. Otevírací doba studovny je ve dnech pondělí - čtvrtek od 22.00 do 06.00 a v pátek od 19.00 do 06.00. O víkendu je noční studovna zevřená. Její prostory ve Zbrojnici jsou přístupné od 8. října 2013, kdy pásku slavnostně přestřihl rektor univerzity Miroslav Mašláň. Kapacita místnosti je pro třicet lidí. Uživatelé mají přístup do univerzitní sítě, na WC a možnost zakoupit si jídlo a pit v jídelním automaty. Vstup do studovny je na kartu studenta (ISIC).

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1645 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste