čt., 9. prosinec 2021 14:20

Nominace českých sportovců na zimní olympijské hry

Olympijská rychlobruslařská dráha Olympijská rychlobruslařská dráha Zdroj: International Olympic Committee
Zimní olympijské hry v Pekingu se nezadržitelně blíží. Kolik sportovců vyšle Česká republika? A kdo má již své místo na olympiádě jisté?

Peking - Zimní olympijské hry začnou už za necelé dva měsíce. A mezi 2892 sportovci z celého světa bude mít Česká republika necelou stovku sportovců, kteří se budou ucházet o medaile. Ve všech patnácti sportech bude mít Česká republika své zastoupení.

Aby mohli sportovci odjet na olympijské hry, musí splnit určitá kritéria - kvalifikovat se. Například u rychlobruslení musí zajet určitý čas, u alpského lyžování zase musí nasbírat určitý počet bodů. Sportovce nominuje na olympiádu plénum Českého olympijskýho výboru. Shromáždění členů proběhne 14. ledna 2022 a schválí nominace na zimní olympijské hry. Nominace také bude čítat i několik desítek osob z řad doprovodu, zdravotnického týmu a štábu.

Mezi českými sportovci, kteří jsi již vybojovali své místo na zimních olympijských hrách jsou například krasobruslaři Michal Březina, Eliška Březinová, Filip Taschler a Natálie Taschlerová. V curlingu nás budou reprezentovat Tomáš a Zuzana Paulovi. Své místo na olympijských hrách si znovu vybojovala trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková. V ledním hokeji nás poprvé budou reprezentovat hned dva týmy, a to mužský i ženský. Mužský tým měl již účast jistou. Ženský hokejový tým zvládl v listopadu 2021 olympijskou kvalifikaci a poprvé v historii se představí na olympiádě.
U ostatních sportů, jako je například alpské lyžování, biatlon, skeleton či snowboarding, probíhá kvalifikace do 16. ledna 2022. To té doby maji sportovci šanci dosáhnout skvělých výsledků a kvalifikovat se.

Zobrazeno 730 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. prosinec 2021 22:10
Pro psaní komentářů se přihlaste